Zabava

V Ljubljano se vrača sloviti orkester Mariinskega gledališča z Valerijem Gergijevim na čelu

T.P.
16. 7. 2019, 16.30
Deli članek:

67. Ljubljana festival bo tudi v prihajajočih dneh poskrbel za glasbene sladokusce.

Mediaspeed
V Ljubljani bomo 26. 8. znova gostili znamenitega ruskega dirigenta Valerija Gergijeva

Nocoj v SNG Opera in balet Ljubljana prihaja italijanska plesna družba Aterballetto. Predstavili se bodo z dvema koreografijama, ki ju združuje ime Bach Project. Rdeča nit projekta je Bachova glasba, ob njeni spremljavi pa raziskuje odnos med plesom in glasbo oziroma med klasično kompozicijo in njeno sodobno preobleko. Prvo delo, Sarabande, je leta 1990 ustvaril Jiři Kylián kot »poskus s koreografskimi sredstvi« – kot črno-belo skico, ki jo dokončajo in pobarvajo misli in domišljija gledalca. Čeprav je izhodišče dela izrazito intelektualne narave, njegov izid določajo čustvene energije. Bachova glasba, s svojo popolno zgradbo in božansko vizijo, ni interpretirana – in tudi ne potrebuje nobene interpretacije. Kar pa se tiče baleta: kontrast med glasbo in plesom/zvokom ustvarja senzualno igrišče za človeška razmerja in nagone. Drugo delo, Domus Aurea, je ustvaril mladi koreograf Diego Tortelli, pri iskanju popolnosti pa se mu pridružuje vizualni umetnik Massimo Uberti, ki z linijami neonskih luči ustvarja domovanje za plesalce.

V sredo, 17. 7. na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma prihajata dva osrednja nemška glasbena sestava - Münchenski radijski orkester in Zbor Bavarskega radia. Pod taktirko hrvaškega dirigenta Ivana Repušića, ki od leta 2017 vodi Münchenski radijski orkester, bodo izvedli najlepše pesmi opernih zborov.

V četrtek, 18. 7. lahko v Cerkvi svetega Jakoba prisluhnete Beograjskemu komornemu zboru, ki slovi po izvajanju starejših sakralnih glasbenih del, vokalnlih ali vokalno-inštrumentalnih del evropske glasbene dediščine ter del sodobnih skladateljev. Dirigiral mu bo Vladimir Marković.

V petek, 19. 7. bosta v Viteški dvorani Križank z deli Vivaldija, Beethovna, Škerjanca in Brahmsa nastopila violončelist Igor Škerjanec in pianist Vladimir Mlinarić, v SNG Opera in balet Ljubljana pa bo Mednarodni orkester Ljubljana pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh izvedel uprizoritveni koncert na tekste Gertrude Stein režiserja in skladatelja Heinerja Goebbelsa z naslovom Songs of Wars I Have Seen.

V ponedeljek, 22. julija bo v Narodni galeriji nastopil Moskovski komorni orkester Musica Viva pod vodstvom dirigenta Aleksandra Rudina, ki bo na koncertu igral tudi violončelo in klavir. Repertoar orkestra obsega različne glasbene žanre, posebno pozornost namenjajo pozabljenim mojstrovinam, obenem pa ne zapostavljajo del sodobnih skladateljev.

Med 23. julijem in 5. avgustom 2019 lahko v Narodni galeriji prisluhnete mednarodno priznanim profesorjem, ki na letošnjih mojstrskih tečajih izobražujejo mlade glasbenike: 23. julija bo na sporedu koncert profesorjev pihal: Felix Renggli (flavta), Emanuel Abbühl (oboa), François Benda (klarinet), Eckhart Hübner (fagot), Zora Slokar (rog) in Elina Gotsouliak (klavir), 24. julija koncert profesorjev godal: Latica Honda-Rosenberg (violina), Wolfram Christ (viola), Jens Peter Maintz (violončelo), Keiko Tamura (klavir) in Vladimir Mlinarič (klavir), 25. julija koncert pianista Aleksandra Madžara, 5. avgusta pa koncert profesorja trobente: Mathias Höfs (trobenta), Sarah Christian (violina), Jano Lisboa (viola), Samuel Lutzker (violončelo) in Paul Rivinius (klavir).

29. julija bo na koncertu Spoj strun v Narodni galeriji nastopil mandolinist Avi Avital, ki navdušuje množice po vsem svetu. Je tudi prvi solist na mandolini, nominiran za grammyja na področju klasične glasbe. Na koncertu se bo združil zvok mandoline s štirinajstimi godalci Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, pri čemer bodo zazvenela dela Vivaldija, Bacha, Bartoka, Čajkovskega in Tsintsadzeja.

30. julija bo v Slovenski filharmoniji nastopil Gruzijski komorni orkester Ingolstadt. Na koncertu bodo nastopili pod vodstvom armenskega dirigenta Rubena Gazariana, ki je od leta 2015 tudi njihov umetniški vodja. 1. avgusta se bo v Narodni galeriji z repertoarjem, ki bo obsegal dela Tartinija in s solistoma Massimom Mercellijem in Massimom Quarto predstavil Komorni orkester milanske Scale.

6. avgusta v Narodno galerijo prihaja inovativni kitarski virtuoz in pedagog Mak Grgič. S Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije se bo predstavil s slovitim koncertom za kitaro in orkester Concierto de Aranjuez, ki je postal eden najpopularnejših koncertov 20. stoletja za tovrstni inštrument.

7. avgusta bo v Viteški dvorani Križank nastopil pianist Vadim Kolodenko. Dan kasenje pa bo Kolodenko v Narodni galeriji zaigral z violinistko Aleno Baeva, s katero sodeluje že več kot desetletje. Na tokratnem koncertu bosta predstavila dela Schuberta, Schumanna in Richarda Straussa.      

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek pa je na novinarski konferenci razkril  še, da naknadno na spored 67. Ljubljana festivala 26. avgusta uvrščajo koncert Orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva. Znamenitemu ruskemu dirigentu je naš predsednik države Borut Pahor 31. avgusta 2017 vročil tudi odlikovanje srebrni red za zasluge za prispevek k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji.