upornik

Ga čaka ista usoda kot njegovega prednika?

N.S.
30. 6. 2019, 08.30
Posodobljeno: 30. 6. 2019, 08.32
Deli članek:

Ob lanski poroki je kraljica Elizabeta II. svojemu vnuku Harryju podelila naziv vojvoda Susseški. Gre za enega od kraljevih nazivov, ki pa je bil pred Harryjem uporabljen zgolj enkrat v vsej zgodovini Velike Britanije.

Profimedia
Sussex je dobil svojega drugega vojvodo in prvo vojvodinjo v angleški zgodovini, pa tudi dediča Archieja.

Prvi vojvoda Susseški je bil namreč princ Augustus Frederick, po smrti katerega je naziv izumrl, lani pa so ga obudili k življenju in s tem v pokrajino vnesli novo, mlado kri.

Naziv vojvoda Susseški je bil kljub dolgoletni zgodovini do zdaj uporabljen samo dvakrat; pred princem Harryjem, ki ga je lani ob poroki z izbranko Meghan Markle za vojvodo okronala njegova babica, kraljica Elizabeta II., si je ta naziv 24. novembra 1801 kot prvi prilastil princ Augustus Frederick, šesti sin kralja Jurija III. Britanskega. Kot je znano, je po smrti princa Augustusa leta 1843 naslov izumrl; Sussex je lani torej po skoraj dveh stoletjih dobil svojega novega vojvodo.

Profimedia
Je kraljica Elizabeta II. naziv vojvoda Susseški načrtno hranila za največjega upornika v družini?

PRERAČUNLJIVA KRALJICA?

Prvič se je o oživitvi naziva vojvode Susseškega govorilo že leta 1999, ko so se v Veliki Britaniji pojavila namigovanja, da bi ga kraljica Elizabeta II. lahko dodelila princu Edwardu ob njegovi poroki s podjetnico Sophie Rhys-Jones, a ju je okronala za grofa in grofico Wesseška. Podobno se je ugibalo leta 2011, ko sta se poročila princ William in Kate Middleton, a so jima nato dodelili naziva vojvode in vojvodinje Cambriških. Zdi se torej, da je kraljica naziv s kontroverzno zgodovino premišljeno prihranila za uporniškega in svojeglavega vnuka, princa Harryja, ter s tem več kot 200 let po njegovem nastanku obudila že skorajda pozabljeni naziv – tako je Sussex dobil svojega drugega vojvodo in prvo vojvodinjo v angleški zgodovini.

Profimedia
Več kot 200 let po njegovem nastanku je Harry dobil že skorajda pozabljeni naziv.