Obnorel Slovence

Vrhunski baritonist, odličen pianist, briljanten dirigent: Plácido Domingo

Vito Tofaj
19. 6. 2019, 21.10
Deli članek:

Plácido Domingo zna vedno – ne glede na vlogo, v kateri se je odločil nastopiti – obnoreti Slovence.

vito tofaj
Obiskovalce v Gallusovi dvorani je pozdravil srčno in čustveno.

Vas je zbodla v oči trditev, da je Plácido vrhunski baritonist? Da, Plácidoje vrhunski tenorist, ki je odigral nešteto gledaliških vlog in je s Joséjem Carrerasom in Lucianom Pavarottijem sestavljal najboljši klasični pevski trio na svetu. Kadarkoli A vse se spreminja. Tudi glas. Plácido Domingo zadnja leta poje bariton. A zvezdnik je stopil na oder ljubljanskega Cankarjevega doma v vlogi dirigenta. Torej v še eni vlogi, ki jo obvlada.

Plácido Domingo je bil rojen 21. januarja, v znamenju vodnarja, star pa je 78 let. Do zdaj je nastopil v 147 (!!!) vlogah in da, imate prav: noben drug svetovni tenorist ni nastopil večkrat. 

Plácido & glasba

Plácido& glasba? Hm. Pravzaprav ju ne bi smeli ločevati, saj PlácidoJE glasba. V Ljubljano je prišel že 13. junija, saj ga je čakal zahteven, a hvaležen projekt: voditi uveljavljene in izkušene izvajalce – Orkester in zbor Slovenske filharmonije, Zbor SNG Opera in balet Ljubljana, člane orkestra Slovenske vojske in mednarodne soliste. Dirigiral je torej najboljšim, in to eno najlepših del svetovne glasbene literature in dediščine, delo slovitega Giuseppeja Verdija – Rekviem. Koncert je posvetil spominu na Carlosa Kleiberja, s katerim je bil Plácidov odličnih tako poklicnih kot osebnih odnosih. »Vidi se, da so se nastopajoči odlično ujeli! In čudovito bi bilo, če bi Plácido naslednjič priredil klavirski koncert!« sta misli, ki sta do nas pridrli iz hrupa množice odhajajočih. In iz množice se je »izluščila« postava Nelide Nemec. Kar presenečeni smo bili, da je sama. Seveda! Snaha, manekenka Iryna Osypenko Nemec, ni več snaha, s sinom Matjažem se je razšla. »Kako se počutite brez snahe?« smo jo pobarali. »Kar je, je … tako sta se pač odločila, ali bosta to kdaj obžalovala, pa ne vem …« je razložila. No, nihče, ki je prišel na koncert PlácidaDominga, odločitve ni obžaloval. In bi zadevo še ponovili!

vito tofaj
Dirigent Plácido Domingo, Arturo Chacón-Cruz (tenor) in Roberto Tagliavini (bas).