glasbenika

»Odklopljene« poroke zdaj hit tudi pri nas

Katja Božič / revija Zarja
8. 6. 2019, 19.35
Deli članek:

Vsaka poroka je nova zgodba in novo platno, ki potrebuje nekoga, da ga poriše, pravi Petra Starbek, poročna svetovalka iz poročne agencije Storija weddings z Doba pri Domžalah.

Jana Šnuderl
Romantična zaroka vlogerja Janija Jugovica.

Organizacija nepozabne poroke je danes velik zalogaj, zato ga mnogi prepustijo tistim z izkušnjami. Petra Starbek to počne več kot deset let, za njo je že več kot 400 porok, na leto pa jih s sodelavci organizira približno trideset. Povedala nam je marsikaj o poročnih navadah Slovencev v zadnjih letih in o najnovejših smernicah.

Čeprav naj bi bil maj mesec ljubezni in porok, smo med ljudmi, ki jih pozna širši krog Slovencev, našli le dva para, ki sta se poročila v tem mesecu. To sta Uroš Steklasa in Tjaša Horvat, ki je nase opozorila kot članica zasedbe S.W.A.G. v šovu X Factor, pozneje pa zaplula v narodno-zabavne vode in tam spoznala člana Ognjenih muzikantov Uroša. Drugi par pa sta mlad obetavni tekač na smučeh Miha Šimenc, ki si je za poroko z zaročenko Vanjo izbral dan mladosti. V vročih pripravah na svoj tretji da je bil v tem mesecu tudi nekdanji direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Petnajstega junija se bo namreč poročil z izvoljenko Tino, s katero že nekaj časa živita v Vipavi. In čeprav se na prvi pogled zdi, da pri nas število porok upada, Petra Starbek pravi, da s fotografi in glasbeniki, ki sodelujejo na teh dogodkih, ugotavljajo, da jih je v resnici v zadnjih dveh letih spet vse več.

Eva Axel
Skupni začetek na posestvu Pule.

Uresničite si lahko vsake sanje

Medtem ko so bile še pred leti poroke omejene le na nekaj precej običajnih krajev in smo o zaobljubah na balonu, v Postojnski jami, sredi morja in podobno pisali kot o zanimivostih, je danes mogoče uresničiti skorajda vse romantične želje bodočih zakoncev. Pari si obljubljajo zvestobo tudi na najbolj nenavadnih krajih po vsej Sloveniji. No, zelo popularen je Ferrarijev vrt v Štanjelu, pa posestvo Pule, kjer so nastale ene najlepših fotografij, ki jih je mogoče videti na Petrinem Instagramu, Kodarinov mlin v Koštaboni, vila Vipolže v Goriških brdih, Brdo pri Kranju, Obala … »Na Obali je sicer zaradi pomanjkanja intime težko pripraviti obred čisto ob morju. Razen če je zelo zgodaj zjutraj. Po navadi pri takih porokah lovimo sončne vzhode, ko na plaži še ni ljudi.« Vedno bolj priljubljene so v zadnjem času tudi tako imenovane »elopement« poročne dogodivščine, kar pravzaprav pomeni, da se par poroči, ne da bi komu to povedal. Poroka je lahko na magistratu, modernejša različica pa je romantična, nekje v naravi.

Ana Gregorič
Načrtovalka porok Petra Starbek

Ker od lanskega leta mladoporočencem pri nas ni več treba imeti prič za civilno poroko, je še veliko lažje. »Pri cerkveni poroki pa so priče še vedno prisotne,« pravi Petra, ki smo jo zmotili sredi priprav za dve poroki. Ena od njiju je bila ravno »elopement« poroka kitajskega para, ta se je želel poročiti le v prisotnosti njune najboljše prijateljice in matičarja v Trenti. »Želela sta si sanjsko romantično poroko. Na fotografijah sta hotela imeti naravo, predvsem gore. Pri teh porokah je prednost, da niso tako vezane na ure in se v primeru slabega vremena lahko prilagajamo.« Veliko porok organizira za tujce, ki jo najdejo na družbenih omrežjih. »Sodelovala sem že z Brazilci, Rusi, Kitajci, Španci, Kolumbijci.« Zelo priljubljen med tujci je svetovno znani Bled – poročajo se na gradu, obvezno pa gredo tudi na otok. Tujcem Petra uredi vse potrebne dokumente, da je poroka veljavna v njihovi domovini, v Slovenijo pa morajo priti vsaj tri dni pred dogodkom.

Katja Jemec
Priljubljene so poroke v objemu vinogradov.

Živahni koralni odtenki

Svetovni modni trendi glede oblek se letos poslavljajo od priljubljenih odtenkov rožnate barve in »rose gold«, nemalo oblek je precej močnejših barv. Barvni inštitut Pantone, ki že leta razkriva barvne modne trende za prihodnje leto (njihova izbira pa močno vpliva na odločitve preostalih industrijskih panog, vključno z modo, notranjo opremo za dom in industrijsko oblikovanje), je za letošnje leto izbral živahno koralno barvo »living coral« – koralni odtenek z zlatim podtonom. Barvo poročni poznavalci uvrščajo v sam vrh poročnih barv. A Petra je prepričana, da jo bodo Slovenci šele čez nekaj let vzeli za svojo, razen seveda najdrznejših. »Trenutno se še vedno bolj odločajo za pastelne odtenke, pudrasto roza in zlato barvo. Medtem ko se tujci veliko pogosteje odločajo za živahnejše barve. Veliki hit letošnjega leta so pisani konfeti, led baloni ali sveže cvetje namesto riža, s katerim svatje obsujejo mladoporočenca.«

Martina Kmet
Poročni šopki so lahko bujni ali minimalistični.

Smernice Meghan Markle

Poročne smernice letošnjega leta je zapečatila tudi lanska poroka princa Harryja in Meghan Markle. Elegantne preproste obleke z dolgimi rokavi in vlečko s čudovitimi detajli, minimalistični poročni prstani, čiste barvne sheme in preproste edinstvene dekoracije rož. Poročne pričeske narekujejo stroge fige ali bolj sproščene pričeske kot pri Meghan Markle, ki je imela lase sicer spete, obraz pa ji je obdajalo nekaj pobeglih pramenov. Nosila je tiaro, zato bomo ta modni dodatek prav gotovo videli pri marsikateri nevesti.

Jernej Borovinšek
Poroke

Nazaj k naravi

Kot na mnogih področjih tudi pri porokah vedno bolj prihaja v ospredje načelo nazaj k naravi. Namesto po bogatih, bujnih, sicer seveda izjemno lepih poročnih šopkih bodo neveste vse pogosteje posegale po enem cvetu, kar je lahko videti prav romantično, nevesta pa si lahko sama izbere svoj najljubši cvet. Pri dekoraciji prostora za poroko pa lahko uporabimo pristno zelenje in vejevje ter minimalistično okrasitev z naravnimi cvetovi. Petra je v tem še posebej inovativna in ustvarjalna. »Fino je včasih spreminjati materiale – poslati vabila na pleksi steklu, lubju. Vrstni red poroke pa lahko napišemo kar na ogledalu. Cvetje nadomestimo z baloni. Skratka, materiali se spreminjajo in s tem bogatijo  poroke.« Zelo zanimiv predlog pa smo našli v enem od člankov za poročne modne smernice na internetu. Ker smo ljudje tako obsedeni s telefoni in snemanjem ter fotografiranjem, zamudimo mnogo pomembnih trenutkov v življenju. Zato predlagajo »odklopljeno« poroko – poroko, kjer bodo gostje ob prihodu svoje telefone odložili v košarico in poroko doživeli brez njih ter samo uživali v trenutkih, ki se bodo tako za vedno vtisnili v srce! 

Alen Karupovič
Poročni pobeg na jezeru Jasna.

Predporočne pogodbe tudi pri nas

Od sredine letošnjega aprila se lahko partnerja tudi pri nas dogovorita o predporočni pogodbi oziroma pogodbi o ureditvi premoženjskopravnega razmerja. Še pred poroko torej sporazumno določita podrobnosti o razdelitvi premoženja, če se jima v zvezi ne bo izšlo. Pogodbo v pisni obliki skleneta pri notarju, ki jo tudi shrani.

Jana Šnuderl
Poročna pravljica, o kakršni ste sanjale že kot deklice.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 23, 4. 6. 2019
Zarja št. 23, 4. 6. 2019

Tomaž Kos
Namesto riža cvetje.