Človeška napaka

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, Slovenija izgubila 2 mesti

A.S.
23. 5. 2019, 08.25
Posodobljeno: 23. 5. 2019, 08.25
Deli članek:

Evrovizija 2019 se je sicer že končala, sedaj pa so evrovizijski organizatorji razveljavili glasove beloruske žirije in objavili popravljene končne rezulate. Ti so drugačni za kar 14 držav, Slovenija pa je v skupnem seštevku izgubila dve mesti.

Profimedia
»Sebi« sta prehiteli evrovizijski pesmi Malte in Cipra.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je sporočila, da je zaradi človeške napake pri izračunu končni rezultat napačen. Organizatorji so razveljavili glasove beloruske žirije in nove rezultate pridobili z izračunom po posebni enačbi, ki je temeljila na glasovanju ostalih držav, ki so glasovale podobno kot Belorusija.

Čeprav napaka ni vplivala na končno nizozemsko zmago in ostale štiri prvouvrščene, pa je rezultat za 14 držav sedaj drugačen, vključujoč Slovenijo. »Sebi« sta prehiteli evrovizijski pesmi Malte in Cipra. Zala in Gašper sta končala na 15. mestu in ne na 13., kot je bilo sprva rečeno.

Na spletni strani Evrovizija.com so zapisali, da EBU situacijo globoko obžalujejo. Prav tako obžalujejo, da te napake niso odkrili prej, zato bodo pregledali že obstoječe varnostne prakse, da do tovrstnih napak ne bi več prihajalo.