Pesem Evrovizije

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, če si njen talec

J.P./STA
19. 5. 2019, 08.16
Posodobljeno: 19. 5. 2019, 08.35
Deli članek:

Na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije v izraelskem Tel Avivu je zmagala Nizozemska, ki je s pevcem Duncanom Laurenceom tudi veljala za letošnjega favorita.

Reuters
Zala Kralj in Gašper Šantl ob zaključku njunega finalnega nastopa

Žirije in gledalce po Evropi je prepričal z osebnoizpovedno pesmijo Arcade. Slovenija se je z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom ter pesmijo Sebi uvrstila na 13. mesto.

Dober oziroma med najboljšimi

Po glasovanju žirij vseh 41 sodelujočih držav se je na prvo mesto uvrstila Švedska, na drugo mesto presenetljivo Severna Makedonija, na tretje pa Nizozemska, ki ji je najbolje kazalo na stavnicah. Vendar so glasovi gledalcev in poslušalcev premešali karte in odločili, da bo Evrovizija prihodnje leto na Nizozemskem. To je četrta zmaga za državo v zgodovini Eurosonga.

Slovenskima predstavnikoma so stavnice napovedovale 20., uvrstila pa sta se na 13. mesto. Kot je za Val 202 ocenil vodja slovenske evrovizijske delegacije Aleksander Radić, je rezultat dober oziroma med najboljšimi, odkar tekmovanje poteka v treh večerih. Doslej je bila po njegovih besedah na 13. mestu samo Maja Keuc.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta po nastopu vidno zadovoljna poudarila, da se jima je potrdilo to, kar jima največ pomeni - približati svojo glasbo ljudem. Izkušnjo sta označila za noro, Gašper pa je izrazil še dvom, da bosta kdajkoli "sprocesirala to, da ju je opazovalo 200 milijonov ljudi".

Odzivi na slovensko skladbo

Po pregledu odzivov na nastop slovenskih predstavnikov ni moč spregledati vzorca, ki se pojavlja – intimnost je nekaterim bila povšeči, drugim je vzbujala nelagodje, tile zbrani odzivi pa lahko nasmejejo tako ene kot druge. Precej posrečen je tale: "Sin, pomežikni trikrat, če si njen talec."

Prevladujoč jezik angleščina

Pred 7200 ljudmi v dvorani Expo se je Evrovizija začela z mimohodom vseh nastopajočih in pevskimi točkami dosedanjih izraelskih predstavnikov na tem tekmovanju. Z izseki iz televizijskih prenosov preteklih tekmovanj pa so organizatorji gledalcem pred zasloni sporočili, kakšna so pravila, kot je, da za svojo državo ne morejo glasovati.

Letošnje tekmovanje je s sloganom Dare to Dream (Upati si sanjati) sporočalo, da se je treba prepustiti domišljiji, slediti sanjam in ne skrivanju za drugimi ljudmi. Med tematikami nastopajočih je prednjačila ljubezen, prevladujoč jezik je bila angleščina. V materinščini so v celoti prepevali predstavniki Slovenije, Albanije, Islandije in velikih petih držav, deloma pa tudi Hrvaške, Srbije in Norveške, ki so izbrali jezik Laponcev. Po vizualni plati so izstopali predstavniki Islandije, ki so prepevali o sovraštvu in moči zlorabljanja, ter avstralska predstavnica, ki je med petjem kljubovala težnosti.

"Zbudite se"

Glasovanje so popestrili nekateri pretekli zmagovalci, med drugim Conchita Wurst, Mans Zelmerlöw in lanska zmagovalka Netta, ki je predstavila novo pesem. Osrednjo pozornost pa je ukradla ameriška pop ikona Madonna.

Oblečena kot bojevnica s piratsko prevezo za oko je najprej opozorila na povezovalno moč glasbe, nato pa izvedla uspešnico Like A Prayer ob imitaciji gregorijanskega korala in skupaj z ameriškim raperjem Quavom novi singl s prihajajočega albuma Madame X z naslovom Future, v katerem prepeva, da nimajo vsi prihodnosti in da se vsakdo ne uči iz preteklosti.

"Zbudite se," je pozvala po nastopu, za katerega naj bi dobila 1,8 milijona ameriških dolarjev.

Globalvizija

Da bi odtegnili pozornost od dogodka, ki pritegne na milijone televizijskih gledalcev, v državi, ki ga že desetletja določa bližnjevzhodni konflikt, so Palestinci organizirali alternativno prireditev, poimenovano Globalvizija. Po podatkih YouTubea, kjer so jo prenašali, si jo je ogledalo nekaj deset ljudi v nasprotju s finalom tekmovanja, ki ga je na tem kanalu v živo spremljalo več kot pol milijona gledalcev.