Osrednja tema kraljevega obiska je bila proslavitev prijateljstva med Združenim kraljestvom in Slovenijo. V čast zgodovini in prihodnosti prijateljstva sta Borut Pahor in grof Wesseški 14. maj razglasila za dan prijateljstva med državama.

Predsednik Pahor in princ Edward sta dan obeležila v Gornjem Suhorju pri Vinici, ki nosi poseben zgodovinski pomen, saj je na tem mestu v času druge svetovne vojne strmoglavilo britansko vojno letalo, lokalno prebivalstvo pa je sestreljene pilote zaščitilo pred okupatorskimi silami. Vse od takrat vezi vodijo v močno bilateralno partnerstvo na področju skupne varnosti in obrambe, so zapisali na veleposlaništvu.

ZABAVA NA GRADU

edward venec
STA
Princ Edward je položil venec pred spominsko ploščo zavezniškim članom posadke padlega bombnika B 24 Liberator VI.

Princ, ki je bil na obisku v Sloveniji že leta 2013, se je na Ljubljanskem gradu udeležil tudi letnega sprejema britanskega veleposlaništva, na katerem so obeležili 93. rojstni dan britanske kraljice Elizabete II. Poleg princa Edwarda so Slovenijo že obiskali tudi drugi člani kraljeve družine. Kraljica Elizabeta II. in njen soprog princ Philip sta Slovenijo obiskala leta 2008, princ Charles leta 1998, princ Andrew leta 2007, kraljeva princesa Anne pa leta 1996.

POKLON MLADIM

2 princ Edward_sophie
Reuters
Princ Edward s soprogo Sophie.

Drugi dan obiska pa sta se najmlajši sin britanske kraljice in predsednik republike Slovenije v parku Tivoli med drugim udeležila dogodka mladinskega programa Mepi, na katerem je več kot 200 mladih sodelovalo na različnih delavnicah. »To je moj drugi obisk v Sloveniji, in kot mogoče veste, so vsi člani moje kraljeve družine že bili v Sloveniji. Veselimo se tega dne, prvega dne slovensko-britanskega prijateljstva, in veselimo se, da bo še več takih dni v prihodnosti,« je dejal grof Wesseški.