Zmagovito leto 1990

Spomini so lepi, a Miran Rudan raje gleda naprej

G.Z.
14. 5. 2019, 17.00
Deli članek:

Zdaj, ko so naše oči in ušesa uprti tudi proti evrovizijskemu vrtiljaku v Tel Avivu, je čas, da se spomnimo tudi naših zmagovitih evrovizijskih let. Del te zgodbe je bil tudi Miran Rudan, ki je na glasbeno sceno stopil pred 35 leti.

Mediaspeed
Miran Rudan v elementu

Še preden je Miran Rudan posnel eno od najbolje prodajanih plošč v samostojni Sloveniji (V srce, s hiti, kot sta Laure ni več in Naj vino tvoj poljub sladi), je bil že junak vročih ženskih sanj kot kodrolasi pevec skupin Moulin Rouge, Randez-Vous in Pop Design.

Malo pa je čas prekril spomin na epizodno vlogo v skupini Pepel in kri, ko je ta na tekmovanju za pesem Evrovizije v Zagrebu leta 1990 spremljala Tota Cotugna ob izvedbi zmagovite popevke Insieme. »Na tisti projekt me spominja kristalna vaza, ki jo tu pa tam pogledam. Hvaležen sem za tisto izkušnjo, a zame je tisti nastop predvsem lep spomin. Ne oziram se toliko nazaj, kot razmišljam o prihodnosti. In mislim, da tako moji uspehi kot uspehi skupine Pop Design stojijo na tem pristopu: narediti nekaj novejšega, boljšega ali pa vsaj bolj svežega, kot je tisto, kar je že bilo. Rad imam svoj domači muzej, veliko se je zgodilo v teh 35 letih, a je to predalček, ki ga odprem in zaprem, preveč pa se z njim ne ukvarjam. Ne vem, ali sem zmagovalno skladbo Insieme sploh kdaj izvajal kot Miran Rudan, pa bi lahko naredil čisto svojo verzijo,« nam je povedal priljubljeni pevec, ki se že ozira tudi proti 30. oktobru in Halloween Dee Jay Timu v Stožicah, največjemu spektaklu z glasbenimi junaki 90. in 00. let, kjer bo zapel tudi klasike, ki jih je posnel z Deanom on the Mike in ekipo.

Na Dee Jay Timu bo zapel tudi remiks Laure ni več in Julija, s katerima je pred dvajsetimi leti navdušil do roba polno ledeno dvorano Tivoli. 

OBLETNICA KARIERE

Letos sicer mineva 35 let, odkar je bil izbran v skupino Moulin Rouge, iz nje je leto zatem zrasel Randez-Vous, Miran pa je postal nacionalni heroj s hitom Debela dekl'ca: »Iskreno, s Pop Designom drvimo sto kilometrov na uro. V to skupino sem v zadnjem desetletju vložil veliko časa, energije, financ in srca, v zadnjih petih letih pa smo s pomočjo ljudi, kot so Matjaž Vlašič, Dean Windisch, Martin Štibernik in drugi, iz benda naredili nekaj več kot le skupino iz nekega drugega časa. Za 35-letnico pripravljamo nekaj velikega, mogoče že letos in se bo to raztegnilo na naslednje leto, a več še ne izdam. Nisem se niti tako osredotočal na to številko, se bo pa lepo pokrilo s prihajajočimi projekti. Smo eden redkih starejših bendov v Sloveniji, ki nam je uspelo pomladiti občinstvo, kar je seveda mogoče le z ustvarjanjem nove dobre glasbe.«