VROČA DEJSTVA

Takšno bo življenje Archieja Harrisona

N.S.
12. 5. 2019, 07.55
Deli članek:

Trenutno najbolj opevan otrok na svetu, sin princa Harryja in Meghan Markle, mali Archie Harrison, bo, kot kaže, živel precej drugačno življenje od tistih, ki jih bodo imeli George, Charlotte in Louis, otroci princa Williama in Kate.

Profimedia
Archie je šele sedmi v vrsti za prestol.

Čeprav je princ Harry ravno toliko kraljevski in cenjen kot William, njegov potomec ni toliko bistven za britanski dvor, saj je trenutno šele sedmi v vrsti za prestolonaslednika – prvi je princ Charles, ki mu sledi William, nato so George, Charlotte in Louis, Harry je šesti, njemu pa sledi Archie, ki je prehitel princa Andrewa. Archie bi tako postal kralj samo, če bi se kaj tragičnega zgodilo Georgeu, Charlotte ali Louisu, preden bi kdorkoli od njih imel otroke.

Bo ostal brez naziva?

Arhaično pravilo kralja Georgea V. iz leta 1917, ki je želel »oskubljeno monarhijo«, pravi, da ko gre za vnuke, naj bi le najstarejši potomec najstarejšega sina imel naziv princ (to je George), a je kraljica Elizabeta z njegovim rojstvom to spremenila in sta potem tudi Charlotte in Louis dobila naziv. Ni pa nujno, da bo to storila v Harryjevem primeru, saj je Archie šele sedmi v vrsti za prestol. Govori se, da naj bi Archie podedoval naziv »Earl of Dumbarton«, kar je uradni naziv, ki ga je prejel tudi Harry na njegov poročni dan, to pa se ne bi zgodilo, če bi dobil hčerko, saj še vedno velja prastaro pravilo, ki ga še niso spremenili. Morda pa naziva sploh ne bo dobil, tako kot je za svoja otroka, za sina Petra in hčerko Zaro Phillips, naredila princesa Anne, saj je zavrnila kraljičine nazive, da imata lahko običajni življenji.

Profimedia
Otroci Williama in Kate imajo veliko več načrtov in obveznosti kot Harryjev sin.

Daleč od dvora

Harry in Meghan sta se pred porodom preselila v kočo Frogmore, saj imata očitno željo otroka vzgajati v Windsorju, stran od Kensingtonske palače. Harry in Meghan sta sina poimenovala Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Uradno sicer kraljevi člani nimajo priimka, saj jih imenujejo »njihova kraljeva visokost«, in ga niti ne potrebujejo. Če gre verjeti napovedim poznavalcev, bo Harryjev sin najbrž imel običajno službo in se bo lahko glede kraljevih obveznosti odločal po svoji volji.