Polovičarstvo?

FOTO: Brane uspešno začel – Boris uspešno končal!

Vito Tofaj
3. 5. 2019, 21.10
Deli članek:

Je uvod nerazumljiv? Morda, a le na prvi pogled: govorimo o projektu »igralci režirajo«, ki so ga v sezoni 2018/19 prvi osmislili v MGL.

Vito Tofaj
Igralka Ajda Smrekar.

Igralec Brane Šturbej se je z dramo Gloria na Mali sceni predstavil prvi. Naslednja je bila njegova nekdanja življenjska sopotnica Nataša Barbara Gračner (Pogrešana). Primož Ekart je režiral predstavo Odhodi vlakov.

Po tem so se v priljubljenem gledališču odločili, da si bodo privoščili – jabolka. Ali, natančneje, črno komedijo nemške dramatičarke Theresie Walser, Taka sem kot vi, rada imam jabolka. Za izjemen zaključek projekta je torej poskrbel igralec-režiser Boris Ostan, ki je sicer na režiserskem stolčku sedel četrtič. Režiral je predstave Zbêži (Šentjakobsko gledališče) ter Harper Regan in Mobilec v domačem MGL. A si po gromoglasnem aplavzu nihče ni zaželel jabolk. Morda nikomur – a le zaradi »zgodbe za zgodbo« in ne zaradi predstave – ne bi teknila?

Vito Tofaj
Boris Ostan

DOBER TEK!

In kakšna zgodba bi lahko komu vzela tek? Takšna, v kateri nastopajo žene treh propadlih diktatorjev, na katere bi vsi najraje pozabili. Ker vemo, kako krvave zgodbe so pisali. No, »dame« na smetišču zgodovine – gospa Margot (Margot Honecker) je Ajda Smrekar, gospa Imelda (Imelda Marcos) je Jette Ostan Vejrup in gospa Leila (Leila Ben Ali) je Tjaša Železnik  se srečajo pred tiskovno konferenco, na kateri bodo medijem najavile nastajanje filmske upodobitve svojih življenj. Za komunikacijo med njimi »spretno«, s svojeglavimi prevodi izvrstno skrbi Mario Dragojević, prevajalec Gottfried.  

Vito Tofaj
Poklon! Mario Dragojević, Jette Ostan Vejrup, Tjaša Železnik in Ajda Smrekar.

JE »POMAGAL« GADAFI?

Po »evropskih gledaliških kuloarjih« se je govorilo, da naj bi si avtorica za naslov drame izposodila citat nekdanjega libijskega voditelja Gadafija. Če so govorice resnične ali ne, ni pomembno: naslov od cinizma in črnega humorja prekipevajoči predstavi prav lepo pristaja.