Klapa Kampanel

Priznali so: Raje imamo slovenske poslušalce

A.S.
25. 4. 2019, 21.00
Deli članek:

Priljubljena hrvaška klapa Kampanel, kot kaže, ne počiva na lovorikah, saj v teh dneh predstavljajo novo skladbo Želim, ki je nastala v sodelovanju s priljubljenimi slovenskimi Kvatropirci.

A.S. / Novice Svet24
Klapa Kampanel v studiu Radia Aktual.

Hrvaška klapa Kampanel, ki nastopa že več kot dvajset let, bo s Kvatropirci svojo skupno pesem v živo predstavila danes, 25. aprila, v dvorani Leona Štuklja v Novem mestu. Ob tej priložnosti smo govorili s hrvaškimi glasbeniki.

Kje najraje nastopate?
Ni mesta, kjer še nismo nastopali. Eden najlepših koncertov je bil Aktualov rojstni dan v Stožicah. Tudi nastop v Drežnici blizu Triglava nam je ostal v lepem spominu.

Naslov vaše nove pesmi s Kvatropirci je Želim. Imate kakšne posebne želje?
Ekstravagantnih in posebnih ne. Prvotno si želimo to, da bi bili živi in zdravi. Imamo veliko skromnih želja, ki so povezane z lepimi nastopi in čim bolj preciznimi toni. (smeh)

Katera je bila glavna ideja nove pesmi?
Pesem so napisali avtorji iz Slovenije. Mi smo zgolj privolili v sodelovanje s Kvatropirci. Oni so namreč tisti, ki so zasnovali celotno idejo. Na vprašanje, zakaj ravno Želim, težko odgovorimo. To je nostalgična pesem, zgodba o življenju in generacijski povezanosti. Govori seveda tudi o ljubezni, o medsebojni povezanosti od otroških pa vse do starejših dni.

Koliko časa pa že ustvarjate skupaj kot skupina?
Dlje kot smo skupaj s svojimi partnericami. (smeh) Trije člani od petih smo namreč skupaj že več kot dvajset let. Ostala dva sta se pridružila klapi pred sedmimi leti.

Katera pesem je po vašem mnenju najbolj všeč občinstvu?
To je zelo različno. Glede na to, da imamo koncerte na Hrvaškem in v Sloveniji, imamo definiran seznam pesmi, ki jih rada posluša publika v Sloveniji, in drug seznam za koncerte na Hrvaškem.

Ko ste že omenili hrvaško in slovensko publiko – katera vam je ljubša? 
Kar zadeva koncerte, definitivno slovenska. Na Hrvaškem so koncerti organizirani bolj kot dogodki, v Sloveniji pa nam uspe izvesti res kakovostne in obiskane koncerte.

Katera je torej glavna razlika?
Predvsem v kulturi koncertov. Mi živimo v Zagrebu in govorim z zagrebške perspektive. Tam mora biti vse »mega«, ne vem kakšne zvezde se morajo predstaviti, na primer Bocelli. Kar zadeva klape, ni pretiranega navdušenja. Povezanost in ljubezen do dalmatinskih pesmi je, moramo priznati, večja v Sloveniji. V Sloveniji publika pride eno uro pred koncertom, na Hrvaškem pa eno uro kasneje. (smeh) Na Hrvaškem koncertov nikoli ne začnemo pravočasno.

Kako preživljate prosti čas?
Dopusta nimamo in smo nenehno skupaj. Celo poletje bomo delali. Kombi starta v Splitu in nas pobira po poti. Ko pride do Zadra, se tisti, ki vozi, že utrudi. (smeh)