Kajenje

Vdova slavnega igralca s srhljivim svarilom

J.P.
16. 4. 2019, 20.55
Posodobljeno: 16. 4. 2019, 20.55
Deli članek:

Človek se ne zaveda, koliko časa res ima.

Profimedia
Leonard Nimoy

Težave z dihanjem je imel, odkar ga je poznala. Leonard Nimoy je bil prepričan, da bo umrl zaradi pljučnega raka, ne pa zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni – sploh po tistem, ko je opustil kajenje. »Vedno misliš, da imaš več časa, a ga dejansko nimaš,« je za potrebe kampanje proti kajenju dejala Susan Nimoy.

Na stara leta je postal velik nasprotnik kajenja.

Začel zelo zgodaj

Nimoy, ki se je proslavil z vlogo Spocka v kultnih Zvezdnih stezah, je začel kaditi že kot najstnik. Kadil je 37 let. Razvado je večkrat skušal opustiti, a mu je uspelo šele leta 1985, ko je dobil prvega vnuka. Zbal se je namreč, da bi mu pasivno kajenje lahko škodovalo. Vseeno so desetletja kajenja naredila svoje. Igralec je le stežka dihal, nikoli pa se ni znebil kašlja. Leta 2013 so mu diagnosticirali kronično obstruktivno pljučno bolezen, čeprav je kaditi prenehal 28 let prej.

Zdravila ni

Za slednjo so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi. Poškodovane male dihalne poti se brazgotinijo in zožijo, pljučni mešički pa propadajo. Med njimi nastajajo votlinice, sčasoma pa pride do zapore dihal, ki ni odpravljiva.

Nimoyju so skušali pomagati z vedno novimi zdravili, dodatnim kisikom in celo fizično terapijo. Brez uspeha. Februarja 2015 je v svojem domu na Bel Airu padel v komo in zaradi komplikacij v zvezi z omenjeno boleznijo dva dni pozneje umrl.