Filmske lokacije

Hrvaška je priljubljena snemalna lokacija

T. J.
10. 4. 2019, 19.49
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 19.50
Deli članek:

Hrvaške naravne lepote ne privlačijo le turistov z vsega sveta, ampak tudi svetovno znane filmarje, ki so pri naših južnih sosedih ustvarili številne popularne serije in filmske uspešnice.

Profimedia
Igra prestolov - snemanje v Dubrovniku.

Ob scenah, posnetih na Hrvaškem, je težko ostati ravnodušen, pa naj gre za prestolnico Zagreb, dalmatinski biser Dubrovnik ali katerega od prečudovitih otokov, zato ni čudno, da Hrvaška že dolgo slovi tudi kot dežela filmskega turizma.

Filmski turizem na Hrvaškem je korenine pognal že v času Jadran Filma, zagrebškega filmskega studia, ki je od šestdesetih let pa vse do začetka vojne v devetdesetih slovel kot eden največjih in najbolj znanih filmskih studiev v srednji Evropi. V navedenem obdobju so v njem posneli 145 mednarodnih koprodukcij in 124 domačih filmov. Svojčas so v tem filmskem studiu ustvarjali najbolj znani igralci in režiserji na svetu. Med njimi je bila tudi Meryl Streep, junakinja romantične drame Sofijina odločitev, ki so jo snemali na več lokacijah v Zagrebu. V hrvaški prestolnici sta nastali tudi dve nadaljevanji slovite serije vojnih filmov Dvanajst ožigosanih, ne smemo pa pozabiti niti na akcijsko komedijo Božji oklep, v kateri je leta 1986 blestel Jackie Chan. V Zagrebu se je mudil tudi Sean Connery kot tajni agent James Bond, saj so nekaj scen iz akcijske pustolovščine Iz Rusije z ljubeznijo posneli na zagrebškem železniškem kolodvoru. Poleg omenjenih so na Hrvaškem snemali še številni drugi zvezdniki iz filmskega sveta, na primer Orson Welles, Anthony Perkins, Tom Selleck, Gérard Depardieu, Nastassja Kinski, Michael York, Vanessa Redgrave, Pierce Brosnan …

Profimedia
Winnetou - Novi Vinodolski

Seveda pa prizorišče snemanj ni bil le Zagreb. Starejšim ljubiteljem filmov je v spominu prav gotovo ostalo snemanje izredno popularnih filmov o indijanskem junaku Winnetouju, ki je v šestdesetih letih potekalo na območju okoli Narodnega parka Paklenica, kjer so kamnita pokrajina in kanjoni pričarali videz ameriškega divjega zahoda. Leta 2015 so prav na Hrvaškem končali tudi snemanje nemške trilogije o Winnetouju. Za prizorišča so si omislili narodne parke Paklenica, Plitviška jezera in Krka, gorski greben Velebit, kanjon reke Zrmanje, Vrliko in Nove Vinodolske.

Novo tisočletje za nove filme

V devetdesetih letih je zaradi vojnih in povojnih razmer filmska produkcija na Hrvaškem stagnirala, od leta 2000 pa je snemanje svetovno znanih filmov in serij pri naših južnih sosedih ponovno v razcvetu. Za filmske ustvarjalce je še posebno zanimiv Dubrovnik, kjer so snemali zelo priljubljeno fantazijsko serijo Igra prestolov, ne smemo pa pozabiti niti na seriji Borgijci in Dig.

Profimedia
Borgijci - snemanje v Dubrovniku

Krona filmskega turizma na Hrvaškem pa je najverjetneje snemanje filma Vojna zvezd: Poslednji jedi. Ta znanstvenofantastični akcijski spektakel je prav tako nastal v Dubrovniku, ki je služil kot kulisa za glamurozno galaktično obalno mesto Canto Bight. Snemanje, ki je potekalo marca 2016, je trajalo sedem dni, v projektu pa je med drugim sodelovalo 286 hrvaških filmskih delavcev, 10 pripravnikov in 120 statistov. Dubrovnik je bil, skupaj z istrsko vasico Završje, tudi prizorišče snemanja akcijske pustolovščine Robin Hood, v kateri sta blestela Taron Egerton in Jamie Foxx.

Profimedia
Mamma Mia! Spet začenja se - snemanje na Visu

Spomniti se velja tudi glasbene komedije Mamma Mia! Spet začenja se, ki smo si jo v kinih lahko ogledali lani poleti in je nastala na Visu. Prekrasen otok v srednjem Jadranu je navdušil zvezdniško zasedbo filma, še posebno Piercea Brosnana, ki je na družbenih omrežjih objavljal fotografije sončnih zahodov in poudarjal, da celotna ekipa preživlja najlepše dneve v življenju. Na Hrvaškem, natančneje v Dubrovniku, Zagrebu in Bolu na Braču, se je v vlogi tajnega agenta 007 mudil tudi Daniel Craig, ki je tam posnel najnovejši, 25. film o Jamesu Bondu.