Vesna Dragojević

Žena po smrti Oliverja Dragojevića prvič spregovorila: po tem se ga spominjajte

R.T.
8. 4. 2019, 09.15
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 09.19
Deli članek:

Nikoli ni iskala pozornosti, kar se tudi po moževi smrti ni spremenio.

M24
Oliver Dragojević se z nagradami ni hvalil.

Soproga pokojnega Oliverja Dragojevića je za Ekran Specijal razkrila del svojega intimnega sveta.

Brez števila nagrad

Družina Dragojević bo vse njegove nagrade zbrala na enem mestu – v muzeju v njegovi rodni Veli Luki na Korčuli. "Toliko nagrad je dobil, da verjetno še sam ni vedel, koliko. V domu smo imeli eno sobo, v kateri so bili njegov klavir, kavč, televizija, po policah pa nagrade, ki jih nismo imel več kam dajati. Zato smo kupili škatle, v katere smo shranjevali plakete, zahvale in nazive za častnega meščana," je za Ekran Specijal dejala Vesna Dragojević. "Nisem imela pojma, kje je dobil vse te nagrade in kje vse je bil častni meščan. Te nagrade je prinesel v nahrbtniku in se z njimi ni hvalil; še govoril mi ni o tem." Priznala je, da se je pred kratkim vprašala, s čim neki bodo zapolnili muzejske prostore. Ko je dodobra "premetala" omenjeno sobo pa je ugotovila, da bi lahko zapolnili dva muzeja.

Mateja Jordović Potočnik
Priljubljeni hrvaški pevec je v 71. letu starosti izgubil bitko z rakom na pljučih.

O glasbi nista govorila

Doma niso poslušali njegovih pesmi, niti niso govorili o glasbi. "Oliver se ni nikoli posebej pripravljal na koncerte, tudi vadil ni. Naše glasbe ni veliko poslušal. Kar je poslušal, je poslušal na youtubeu. Doma smo včasih mislili, da ni povsem normalen, ker se je, kar se tiče koncertov, turnej, albumov, obnašal tako ležerno, a je na koncu vse odlično izpadlo," je povedala in dodala, da ni bil del estrade, da je bil "ločen od teh klanov in lobijev". "Bil je samostojen, brez menedžerjev in brez ega, zdaj vidimo, da je bil edini normalen. To bo seveda zvenelo čudno in neverjetno, a je svojo kariero zgradil brez velikih načrtov." Dejala je tudi, da ni kalkuliral, da bo zgoščenko izdal tik pred katerim od glasbenih tekmovanj in da se ni obremenjeval, če bo album izšel čez dve, tri ali pet let. "Preprosto je le čakal, da zbere prave pesmi, zanimala ga je le glasba in nič drugega," je povedala in razkrila, da se je o glasbi največ pogovarjal s sinovi Dinom, Damirjem in Davorom. Skupaj so se zaprli v sobo, iz katere so nato odzvanjale skladbe italijanskih izvajalcev, na seznamu je bil pogosto tudi Michael Buble.

Zase pravi, da glasbe ne posluša, odkar je Oliver začel peti. Tudi njen okus je drugačen, kot pa je bil njegov. On je oboževal jazz, ona ga ne prenaša. "Mene so zanimale druge stvari, medicina, psihologija, zato o glasbi nisva veliko govorila." Zato se v njegovo ustvarjanje ni mešala, le enkrat je sodelovala pri izboru pesmi za album – kot je dejala, Oliver skladbe Kad mi dođeš ti ni nameraval vključiti na album, a ji ga je po dvajsetih dneh uspelo prepričati v nasprotno.

Sveta preproščina

Zanj je bilo vse preprosto, se spominja. Dva para kavbojk in majice črne ter bele barve. Pogosto naj bi se čudil njeni obsežni garderobi, jo celo razkazoval gostom. Ko je nekega dne prebral, da sta Steve Jobs in Mark Zuckerberg kupila in nosila petdeset istih majic, ji ga je z velikim zadovoljstvom pomolil pod nos in se pridušal, da tako to počnejo pametni ljudje. "Vse je bilo preprosto: od oblačil do hrane, od pogovorov do načrtov, vse je bilo preprosto. Tako kot je na odru komuniciral z občinstvom, je tudi doma. Med njim na odru in doma ni bilo razlike," je povedala. Za družino ni bil zvezdnik, ona pa se raje ni pojavljala v javnosti. Na njegovem koncertu je v prvi vrsti sedela le v Parizu.

Bobo
Vesna Dragojevič (v sredini) med poslednjim slovesom od Oliverja

Bila je šokirana

31. julija lani, ko so Dragojevićevo krsto iz Splita s katamaranom popeljali v Velo Luko, so to storili v spremstvu velikega števila plovil. Seveda se je tudi na obali trlo ljudi. "Ko smo prišli na obalo, sem bila v šoku," se spominja Vesna. "Nisem slutila, da bodo v luki barke, ki so nam sledile do Vele Luke, bilo je spontano, slišati je bilo ploskanje, petje in jok. Od cerkve pa do katamarana smo hodili eno uro. Najdaljši sprehod po plaži v mojem življenju."

Povsem normalen

Po smrti je družina zaščitila Oliverjevo ime. Poleg muzeja načrtujejo tudi številne druge projekte.

Kako pa bi si Vesna želela, da se ljudje spominjajo Oliverja? "Enkrat so ga vprašali, če je glasbenik, a je odgovoril, da je človek. Mislim, da je bil vse to, a ko zdaj vidim, kakšen je bil njegov ego v poslu in na estradi, vidim, kako normalen je bil. Želela bi si, da se ga ljudje spominjajo kot takega."