Kontroverzno

Rammstein spet razburjajo: tokrat so šli predaleč, pravijo

J.P./STA
29. 3. 2019, 11.15
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 11.20
Deli članek:

Nemški težkokategorniki Rammstein, ki svoj sloves gradijo na kontroverznih videospotih in spektakularnih koncertih, so po mnenju politikov, zgodovinarjev in judovskih organizacij tokrat resnično šli čez rob. V videospotu za novo skladbo Deutschland, ki so ga svetu predstavili v četrtek, so se po mnenju kritikov neokusno poslužili podob holokavsta.

Profimedia
Zasedba je znana po tem, da v svoje videospote in tudi siceršnjo vizualno podobo vključuje podobe iz temnih obdobji zgodovine.

Industrijski metal band Rammstein je že v torek objavili kratek promocijski video, s katerim je napovedal četrtkovo premiero skladbe Deutschland. V njem člani stojijo na vešalih, oblečeni kot taboriščniki v nemških koncentracijskih taboriščih. Kmalu po objavi videa so se po pisanju tujih medijev oglasili številni kritiki kratkega spota, ki so v Berlinu delujočo zasedbo obtožili, da se je nacistične ikonografije poslužila z jasnim namenom pridobivanja medijske pozornosti in nabiranja klikov ob premieri nove skladbe.

Zasedba je znana po tem, da v svoje videospote in tudi siceršnjo vizualno podobo vključuje podobe iz temnih obdobji zgodovine, v videu iz leta 1998 so denimo uporabili posnetke Leni Riefenstahl, ki jih je vključila v nacistični propagandni film Olympia iz leta 1936.

Nekdanja predsednica Centralnega sveta Judov v Nemčiji Charlotte Knobloch je za časnik Bild dejala, da so Rammstein z omenjenim promocijskim videom šli čez mejo: "Instrumentalizacija in trivializacija holokavsta v podobah je neodgovorna. Rammstein zlorabljajo trpljenje in umore milijonov posameznikov v zabavljaške namene na lahkomiselen in odvraten način."

Med kritiki videa je bil tudi pooblaščenec nemške vlade za boj proti antisemitizmu Felix Klein, ki se je s Charlotte Knobloch strinjal, da je zasedba prečila meje dopustnega in video označil kot "neokusno eksplotacijo umetniške svobode".

Video v režiji Specter Berlin je kljub kritikam v četrtek ob 18. uri po lokalnem času dočakal premiero. Poleg posnetka taboriščnikov na vešalih vključuje tudi sceno, v kateri taboriščniki ustrelijo naciste, v ospredju videa pa je poleg članov zasedbe temnopolta igralka. Poleg podob holokavsta so v video vključene še podobe, ki spominjajo na križarske vojne in pa na aktualne nasilne proteste. Poznavalci zasedbe pravijo, da video vključuje scene, ki jih od Rammstein in njihove estetike pričakujejo.

Skupina s singlom Deutschland za 17. maj napoveduje izid novega albuma.