Zabava

Šank Rock v pričakovanju velikega koncerta na Orto Festu

K. Š.
27. 3. 2019, 10.51
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 10.51
Deli članek:

Njihove uspešnice na koncertih pogosto preglasijo ozvočenje in odmevajo še dolgo v noč. Metulj, Pravljica o mavričnih ljudeh, Dej bolj naglas radio in številne druge so tiste, ki jih prepevajo generacije.

Marko Delbello Ocepek
Pogovarjali smo se s pevcem Matjažem Jelenom

Zato ni čudno, da jih je glasbena usoda po nekajletnem premoru v letu 2014 ponovno združila. Od takrat nas spet osrečujejo, sedaj pa že z veliko nestrpnostjo pričakujejo sredo, 3. april, ko bodo nastopili na jubilejnem 20. Orto Festu v Orto Baru. Ob tej priložnosti smo poklepetali s pevcem in glavno gonilno silo skupine, Matjažem Jelenom.

Pivu in Cvetju se moramo zahvaliti, da se je skupina leta 2014 ponovno združila, kajne?
Ja, res je. Ta koncert je bil razlog, zakaj skupina ponovno deluje in nanj imamo vsi posebno lepe spomine. Takrat smo se zbrali in na koncertu nastopili z legendarnim gostujočim kitaristom Stevom Stevensom. In to je bil prelomen trenutek. Štirinajst dni po koncertu smo se ponovno dobili skupaj z vsemi člani in začutili željo po našem druženju in po druženju z občinstvom. To je bila dobra odločitev, saj je občinstvo to sprejelo z navdušenjem. Sicer pa je bilo to pozitivno tudi za nas.

Ste pogrešali oder in člane zasedbe?
Ko si enkrat v tem in je glasba del tebe, ne moreš več stran od tega. Te stvari so neprestano v tebi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bomo zopet vrnili nazaj. Vesel sem, da se je to zgodilo.

Po tem ste se odpravili na turnejo.
Ja, v letih 2015 in 2016 smo bili na Zlatorogovi turneji Ponosa, kjer smo predstavljali vse hite iz preteklosti. Potem pa smo začutili, da je prišel čas za nadaljevanje in leta 2017 smo izdali album Nekaj več. Ljudje so album odlično sprejeli in izkazalo se je, da je internet zares postal najmočnejši medij. Kljub temu, da se naša glasba po radijskih valovih ni veliko vrtela, so jo ljudje poznali in sprejeli.

Kako bi ocenili album Nekaj več?
Ta album je daleč najbolj zrel. Vsako obdobje, ko smo posneli novo glasbo in jo zapečatili v obliki nosilca zvoka, nam je prineslo nekaj. In pri vsakem izdelku se ti je v preteklosti zdelo, da je zrel. Toda ko pogledamo nazaj, vidimo, da temu ni bilo tako.

Za ta album pa smo si resnično vzeli čas, saj je nastajal dobro leto in nismo bili pod pritiskom. Naš kitarist Bor ima svoj studio, zato smo imeli neomejeno možnosti. Ko smo ga posneli, smo si vzeli nekaj mesecev premora in ga nato še enkrat analizirali. Kasnejših sprememb je bilo zelo malo, saj smo bili na koncu z izdelkom zelo zadovoljni.

Kdo pa je sicer vaš največji kritik?
Z leti smo sami sebi največji kritiki. Tisto občinstvo, ki te radi poslušajo, bo sprejelo vsako pesem. Lahko pa rečem, da smo z leti kot Šank Rock ustvarili rdečo nit, ki jo imajo naši poslušalci radi. Borova kitara, ritem sekcija z odličnim basistom in bobnarjem ter na koncu moj vokal. Vse to ostaja stalnica.

Vaš naslednji veliki nastop se bo zgodil 3. aprila 2019 v Orto baru na Orto festu.
Ja, prihajamo na jubilejni 20. Orto fest, ki bo zagotovo nekaj posebnega. In čeprav je odrsko in po številu občinstva manjši koncert, je za nas velik. Je izjemnega pomena. Na tem odru se ponavadi predstavljajo velika imena, tako iz področja bivše Jugoslavije kot tudi iz tujine. Moram poudariti, da imamo do najbolj rokerskega kluba v glavnem mestu res veliko spoštovanje in veseli smo, da so nas povabili k sodelovanju.

Marko Delbello Ocepek
Šank Rock

Kateri koncert ste v preteklosti obiskali sami?
Nazadnje sem bil na Brianu Adamsu v Stožicah. Sedaj pa bi šel rad tudi na koncert skupin Imagine Dragons, 30 Seconds to Mars, pa na Kisse in ZZ Top. Upam, da mi bo uspelo.

V letošnjem letu vas sicer čaka precej koncertov, kajne?
Odkar smo se leta 2014 ponovno spet združili, imamo strategijo, da se ne pojavljamo več kot dvakrat na sezono na enem območju. Zato lokacije previdno izbiramo. Tako imamo približno dvajset koncertov na leto.

Vmes ste poskusili tudi s solo kariero. Ste jo sedaj dali na stranski tir?
Šank Rock me je zaposlil v vseh pogledih in nimam časa za druge stvari. Iskreno tudi ne čutim potrebe ta trenutek. Je pa res, da so me že od nekdaj zanimale različne glasbene smeri, zato me kdaj odnese kam drugam. A pri skupini je tako, da spoštujem to, kar Šank Rock je.

Imate izredno prepoznaven vokal. Se je vaš glas z leti kaj spremenil?
Pričakoval sem, da se bo, a dejstvo je, da sem z leti v vedno boljši kondiciji in bolje se tudi počutim na odru. Osvojil sem nekaj tehnik, ki jih prej nisem poznal. Zdaj mi je petje v še večje zadovoljstvo.

Doma imate dva najstnika. Ste ju prav tako navdušili za rock?
Ne, nobenega nisem silil v to. Eden je roker metalec, drugi pa ne mara glasne glasbe. Enkrat je odšel iz naše tonske vaje, ker je bilo po njegovem mnenju vse preglasno.

Nam zaupate še, kaj je najdragocenejše, kar ste naučili otroka in kaj ste vi naučili od njiju?
Ključ do uspeha v življenju je, da se za naučiš »pospravljati za seboj«. Na vseh področjih. In to se mi zdi pomembna popotnica.

Od njiju pa sem se vsekakor naučil zgodnjega vstajanja. Prej tega nisem bil vajen. (smeh)