Protokol

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica Elizabeta?

R.T.
24. 3. 2019, 19.55
Deli članek:

Kraljica Elizabeta II. je najdlje vladajoča monarhinja v zgodovini Združenega kraljestva.

Reuters
Tudi Elizabeta ne bo večno na prestolu.

Kraljica Elizabeta se počasi približuje 93. letu starosti. Kar impresivno, kajne? Žal nihče ne živi večno in tudi kraljica bo enkrat umrla. Kaj se bo zgodilo po njeni smrti?

Vlada bo sprožila »Operacijo londonski most«

Operacija londonski most je tajno ime za načrt, kako postopati ob smrti kraljice Elizabete. Načrt je pripravljen že dolgo časa, pristojni pa večkrat opravijo vaje, da bo ob žalostnem dnevu vse teklo kakor mora.

Najprej bo dvor o smrti monarhinje obvestil visoke uradnike – predsednika ali predsednico vlade Združenega kraljestva in druge osebe, ki bodo sodelovale pri prvih korakih. Obvestilo bo podano s tajno frazo, da ne bi kdo prehitro posumil, kaj se dogaja.

Profimedia
Mlada kraljica Elizabeta II.

Nato bodo obveščeni mediji. Mnoge televizije bodo nemudoma preklopile na predpripravljen program dokumentarnih filmov o kraljici in dvoru. Prepovedane bodo vse komične oddaje ali vsebine, ki bi lahko bile žaljive.

Nato bodo Elizabetino truplo prepeljali v London, kjer bo do pogreba ležalo v westminsterski dvorani, kjer se sicer odvijajo seje parlamenta.

Organiziran bo velik pogreb

Ko je leta 2002 umrla Elizabetina mama, jo je na parah počastilo 200.000 ljudi. Velika priljubljenost Elizabete II. bo najbrž še bolj napolnila parlamentarno dvorano.

Po nekaj dneh žalovanja bo organiziran državni pogreb z vsemi častmi. Nato bodo kraljičino krsto odpeljali v kapelo sv. Jurija v gradu Windsor, kjer bo pokopana ob starših in sestri. Na zadnjo pot jo bo spremljala častna straža, pogreba se bodo udeležili tudi mnogi visoki predstavniki drugih držav.

Profimedia
Elizabeta je bila okronana pri 27. letih.

Princ Charles jo bo nemudoma nasledil

Na dan njene smrti bo zvečer državljane javno nagovoril prestolonaslednik, princ Charles. Naslednje dopoldne ob 11.00 bo prisegel kot nov monarh. Salutirala mu bo častna straža.

A prisega ni enako kot kronanje. Charles ne bo okronan takoj ampak šele po koncu žalovanja. Žalovanje za umrlo britansko monarhinjo pa zna biti zelo dolgo. Ko je umrl Elizabetin oče kralj George VI., je žalovanje trajalo več kot eno leto. Charles bi lahko na kronanje čakal še kar dolgo.

Spremenilo se bo besedilo himne

»Bog živi kraljico,« v himni Združenega kraljestva bo zamenjal verz »Bog živi kralja.« Ob tem bodo natisnjeni novi bankovci s Charlesovo podobo in nove poštne znamke.

Profimedia
Govori se, da bo Charles kot novi kralj uvedel kar nekaj sprememb.

Govori se tudi, da bi utegnil princ Charles, ko bo kralj, oklestiti britansko aristokracijo. Lahko bi se namreč odločil, da iz plemstva odstrani vse tiste, ki so predaleč od prestola, da bi jih še bilo smiselno imeti v kraljevi družini. Tako utegnejo svoj del kraljevih privilegijev izgubiti vsi razen princev Williama in Harryja ter njunih družin.