Šank Rock

Matjaž Jelen: Po vseh letih lahko rečem, da smo sami sebi največji kritiki

K.Š., N. S.
22. 3. 2019, 20.30
Deli članek:

Številne uspešnice skupine Šank Rock na koncertih pogosto preglasijo ozvočenje in odmevajo še dolgo v noč. In tako bo tudi 3. aprila, ko bodo nastopili na jubilejnem 20. Orto Festu v Orto Baru. Ob tej priložnosti smo poklepetali s pevcem in glavno gonilno silo skupine, Matjažem Jelenom.

Marko Delbello Ocepek
Cveto Polak, Bor Zuljan, Matjaž Jelen in Roman Ratej

Metulj, Pravljica o mavričnih ljudeh, Dej bolj na glas radio in številne druge so tiste, ki jih prepevajo generacije. Zato ni čudno, da je glasbena usoda člane skupine po nekajletnem premoru leta 2014 znova združila in od takrat spet osrečujejo svoje oboževalce po Sloveniji.

Prireditvi Pivo in cvetje se moramo zahvaliti, da se je skupina leta 2014 znova združila, kajne?

Ja, res je. Ta koncert je bil razlog, da skupina ponovno deluje, in nanj imamo vsi posebno lepe spomine. Takrat smo se zbrali in na koncertu nastopili z gostujočim legendarnim kitaristom Stevom Stevensom. In to je bil prelomen trenutek. Štirinajst dni po koncertu smo se znova dobili z vsemi člani ter začutili željo po našem druženju in druženju z občinstvom. To je bila dobra odločitev, saj jo je občinstvo sprejelo z navdušenjem. Sicer pa je bilo to pozitivno tudi za nas.

Odkar so se leta 2014 znova združili, imajo Šank Rock strategijo, da se ne pojavljajo več kot dvakrat na sezono na enem območju. »Zato lokacije previdno izbiramo. Tako imamo približno dvajset koncertov na leto.« 

Ste pogrešali oder in člane zasedbe?

Ko si enkrat v tem in je glasba del tebe, ne moreš več stran od tega. Te stvari so neprestano v tebi in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bomo vrnili. Vesel sem, da se je to zgodilo.

Po tem ste se odpravili na turnejo.

Ja, v letih 2015 in 2016 smo bili na Zlatorogovi turneji ponosa, kjer smo predstavljali vse hite iz preteklosti. Potem pa smo začutili, da je prišel čas za nadaljevanje, in leta 2017 smo izdali album Nekaj več. Ljudje so album odlično sprejeli in izkazalo se je, da je internet zares postal najmočnejši medij. Čeprav se naša glasba po radijskih valovih ni veliko vrtela, so jo ljudje poznali in sprejeli.

Kako bi ocenili album Nekaj več?

Ta album je daleč najbolj zrel. Vsako obdobje, ko smo posneli novo glasbo in jo zapečatili v obliki nosilca zvoka, nam je prineslo nekaj. In pri vsakem izdelku se ti je v preteklosti zdelo, da je zrel. Toda ko pogledamo nazaj, vidimo, da ni bilo tako. Za ta album pa smo si resnično vzeli čas, nastajal je namreč dobro leto in nismo bili pod pritiskom. Naš kitarist Bor ima svoj studio, zato smo imeli neomejeno možnosti. Ko smo album posneli, smo si vzeli nekaj mesecev premora in ga nato še enkrat analizirali. Kasnejših sprememb je bilo zelo malo, saj smo bili na koncu z izdelkom zelo zadovoljni.

Kdo pa je sicer vaš največji kritik?

Z leti smo postali sami sebi največji kritiki. Tisto občinstvo, ki te rado posluša, bo sprejelo vsako pesem. Lahko pa rečem, da smo z leti kot Šank Rock ustvarili rdečo nit, ki jo imajo naši poslušalci radi. Borova kitara, ritem sekcija z odličnim basistom in bobnarjem ter na koncu moj vokal. Vse to ostaja stalnica.

Vaš naslednji veliki nastop se bo zgodil 3. aprila 2019 na Orto Festu, v Orto Baru.

Marko Delbello Ocepek
Pogovarjali smo se s pevcem Matjažem Jelenom

Ja, prihajamo na jubilejni 20. Orto Fest, ki bo zagotovo nekaj posebnega. In čeprav je to odrsko in po številu občinstva manjši koncert, je za nas velik. Je izjemnega pomena. Na tem odru se po navadi predstavljajo velika imena, tako s področja bivše Jugoslavije kot iz tujine. Moram poudariti, da imamo do najbolj rokerskega kluba v glavnem mestu res veliko spoštovanje, in veseli smo, da so nas povabili k sodelovanju.

Kateri koncert ste v preteklosti obiskali sami?

Nazadnje sem bil na koncertu Briana Adamsa v Stožicah. Zdaj pa bi šel rad tudi na koncerte skupin Imagine Dragons, 30 Seconds to Mars, Kiss in ZZ Top. Upam, da mi bo uspelo.

Letos vas sicer čaka precej koncertov, kajne?

Odkar smo se leta 2014 znova združili, imamo strategijo, da se ne pojavljamo več kot dvakrat na sezono na enem območju. Zato lokacije previdno izbiramo. Tako imamo približno dvajset koncertov na leto.

Vmes ste poskusili tudi s solo kariero. Ste jo zdaj dali na stranski tir?

Šank Rock me je zaposlil v vseh pogledih in nimam časa za druge stvari. Ta trenutek, iskreno, tudi ne čutim potrebe po tem. Je pa res, da so me že od nekdaj zanimale različne glasbene smeri, zato me kdaj odnese kam drugam. A pri skupini je tako, da spoštujem to, kar Šank Rock je. 

Imate izredno prepoznaven vokal. Se je vaš glas z leti kaj spremenil?

Pričakoval sem, da se bo, a dejstvo je, da sem z leti v vse boljši kondiciji in bolje se tudi počutim na odru. Osvojil sem nekaj tehnik, ki jih prej nisem poznal. Zdaj mi je petje v še večje zadovoljstvo.

Matjaž je tudi velik ljubitelj motorjev, zato vedno komaj čaka, da iz svoje garaže zapelje jeklenega konjička, do katerega goji posebno ljubezen. »To je preprosto svoboda,« pravi Matjaž, za katerega na motorju ne obstajata niti internet niti telefon. 

Doma imate dva najstnika. Ste ju prav tako navdušili za rock?

Ne, nobenega nisem silil v to. Eden je roker metalec, drugi pa ne mara glasne glasbe. Enkrat je odšel z naše tonske vaje, ker je bilo po njegovem mnenju vse preglasno.

Nam zaupate še, kaj je najdragocenejše, kar ste naučili otroka, in kaj ste se vi naučili od njiju?

Ključ do uspeha v življenju je, da se za naučiš »pospravljati za seboj«. Na vseh področjih. In to se mi zdi pomembna popotnica. Od njiju pa sem se vsekakor naučil zgodnjega vstajanja. Prej tega nisem bil vajen. (smeh)