Prepričana, da bo umrla

Šokantno razkritje zvezdnice Igre prestolov: prosila jih je, naj jo pustijo umreti

J.P.
22. 3. 2019, 10.05
Posodobljeno: 22. 3. 2019, 10.11
Deli članek:

Zgodilo se je leta 2011, za njo je bila prva sezona Igre prestolov.

Profimedia
Emilia Clarke kot Daenerys Targaryen

Emilia Clarke je razkrila, da ji je med snemanjem serije Igra prestolov počila žilica v glavi.

Pisalo se je leto 2011, za njo pa je bila prva sezona omenjene serije, v kateri igra Daenerys Targaryen. "Potem ko se je zdelo, da so se mi uresničile vse otroške sanje, sem skoraj umrla," je razkrila za The New Yorker. Razpočenje možganske anevrizme jo je doletelo med treningom s trenerjem. Zbala se je za svoje življenje: prigovarjala si je, da to ne bo konec, in recitirala vrstice, ki so v seriji pripadale njenemu liku. Takrat je imela 24 let. Po slikanju z magnetno resnonanco je bila diagnosticirana s subarahnoidno krvavitvijo – življenjsko nevarno obliko kapi, ki jo povzroča krvavitev iz možganskih arterij v subarahnoidnem prostoru. Usodna je za tretjino vse prizadetih. "Ko je bilo najhuje, sem hotela izklopiti vse naprave. Medicinsko osebje sem prosila, naj me pustijo umreti. Moje delo – vse moje sanje o življenju – so temeljile na jeziku, komunikaciji. Brez tega sem bila izgubljena," je dejala 32-letna angleška igralka. V času, ko je bila v bolnišnici, je imela še eno, manjšo anevrizmo. Ta bi lahko počila kadarkoli ali pa sploh ne. Preden se je vrnila na snemanje, je morala na promocijsko turnejo za prvo sezono serije – kot se spominja, se ni zmogla znebiti občutka, da lahko kadarkoli umre. Čez intervjuje se je prebijala s pomočjo morfina.

Prepričana, da bo umrla

Ko sta bili za njo še druga in tretja sezona, je dobila delo na Broadwayju. V New Yorku so med rutinskim pregledom možganov zdravniki ugotovili, da se je velikost druge anevrizme podvojila. Potrebna je bila operacija. Čeprav naj bi šlo za preprost poseg, se je zbudila v bolečinah. Operirati so jo morali še enkrat, da bi izboljšali njene možnosti za preživetje. V bolnišnici je ostala mesec dni. Skrhano so jo mučili mučili napadi panike in tesnobnost. Bila je prepričana, da bo umrla.

Šest tednov po operaciji je za medije zanikala govorice, da je res kaj na tem. Te dni se, kot je dejala, počuti dobro. Osnovala je fundacijo za ljudi, ki okrevajo po poškodbah možganov in kapi.