Sedem besed

To so besede, ki so prepovedane za Kate in Meghan

R.T.
20. 3. 2019, 11.30
Posodobljeno: 20. 3. 2019, 11.35
Deli članek:

Socialna antropologinja razkriva sedem besed, ki jih člani kraljeve družine ne smejo uporabljati v vsakdanjem življenju.

Profimedia
Člani kraljeve družine morajo v vsakdanjem življenju upoštevati določene omejitve. Na fotografiji Meghan Markle in Kate Middleton.

Znano je, da za člane kraljeve družine veljajo stroga stroga pravila glede vedenja v vsakdanjem življenju, o čemer je bilo napisano že marsikaj. Na primer, ne smejo imeti osebnih profilov na družbenih omrežjih, slediti morajo jasno določenim pravilom glede izbire oblačil, tudi na obnašanje v javnosti in izgovorjene besede je potrebno paziti vsako sekundo. Zdaj so otoški mediji objavili seznam besed, ki jih v vsakodnevnih pogovorih ne smeta uporabiti vojvodinji Kate Middleton in Meghan Markle

Kate Fox, socialna antropologinja in avtorica knjige Watching the English, je ponudila nov vpogled v življenje kraljeve družine, in sicer tokrat s pomočjo slovarja oziroma besed, ki jih po poročanju Mirrorja vojvodinji v pogovorih ne smeta uporabljati.

1. Pardon
Ste tudi vi mislili, da je beseda pardon (kot zastarel izraz ga pozna tudi slovenski slovar knjižnega jezika) bolj primerna za opravičilo v primerjavi z oprostite? Zmotili ste se. Člani kraljeve družine je ne smejo uporabljati in namesto nje uporabljajo besedo "sorry". 

2. Toaleta
Besedo toaleta (prostor s straniščem, angleško toilet) uporabljamo v različnih delih sveta, na kraljevem dvoru pa je prepovedana. Člani kraljeve družine morajo namesto nje uporabljati besedo "loo".

3. Parfúm 
Tudi s pohvalo izbrane težave posameznika imajo lahko na dvoru težave. Zakaj? Če ste mislili, da je po kraljevih pravilih dovoljeno pohvaliti vonj parfúma, ste se zmotili. Člani kraljeve družine ne nosijo parfuma, ampak vonj (angleško scent). Kar se lahko zdi običajnim ljudem nekoliko nenavadno, ampak pravila so pač pravila ... 

4. Čaj
Za povabilom na čaj (angleško tea) se pri Angležih pogosto skriva povabilo na večerjo. No, tega ne storite, v kolikor ne želite svetu razkrinkati, niste del kraljeve družine. Namesto tega na dvoru za večerjo uporabljajo dva angleška izraza: dinner in supper.  

5. Dnevna soba 
Palače, v katerih bivajo člani kraljeve družine, imajo veliko prostorov, vendar pa med njimi ni niti enega, ki bi ga imenovali dnevna soba (angleško living room) ali bivalna soba, saj tega izraza ne uporabljajo. Uporabljajo pa izraze soba za risanje (drawing room) ali soba za sedenje (sitting room). V teh prostorih ni kavčev, ampak so zofe ali prestoli. 

6. "Posh" 
V angleškem jeziku beseda "posh" označuje elegantno osebo, ki načeloma pripada višjemu družbenemu razredu. No, na britanskem dvoru beseda ni dobrodošla in namesto tega bodo za osebo raje uporabili besedo "smart" (pameten).   

7. Desert oziroma poobedek
Kadar člane kraljeve družine ujame želja po sladkem, člani kraljeve družine od osebja ne bodo zahtevali deserta, ampak "puding".