BOGATO

Podrobnosti o finančnih pritokih britanske monarhije

Nejc Simšič
15. 3. 2019, 17.58
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 17.59
Deli članek:

Vsa ugibanja o financah britanske kraljeve družine so večkrat narobe razumljena in predstavljena. Čeprav so zelo skrbno varovana skrivnost, razkrivamo, od kjer vse najvidnejši člani dobivajo mesečne prihodke in koliko znaša njihovo premoženje.

Profimedia
Revija Forbes ocenjuje, da je britanska kraljeva družina z vso "mrežo" svojih posestev in premoženja vredna več kot 70 milijard evrov

Kot najvplivnejša kraljica na svetu, ki se lahko pohvali tudi z najdaljšim stažem vladanja, je britanska kraljica Elizabeta II. tudi najbogatejša članica družine.

Dvaindevetdesetletna monarhinja se namreč lahko pohvali z mnogimi prihodki, ki vsak mesec prikapljajo na »njen račun«. Največji zaklad so njena posestva po vsem kraljestvu, ki jih ocenjujejo na več milijard evrov, dobiček pa dobi tudi od državnih davkov, turističnih taks in še prek mnogih drugih kanalov. Kraljica ima roko nad vsem premoženjem britanske kraljeve družine, ki ga pri Forbesu ocenjujejo na več kot 70 milijard evrov.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II.

KRALJIČINE OSEBNE FINANCE

Poleg državnih posestev ima kraljica v osebni lasti še nekaj nepremičnin, ki ji prinašajo denar. Grad Balmoral, ki je njen priljubljen počitniški dom na Škotskem, pa slavna hiša Sandringham, ki jo je podedovala po očetu, kralju Georgeu. Gre za zasebne posesti, kar pomeni, da niso del državnega kraljevega premoženja. Kraljica pa dobiček dobi tudi od Duchy of Lancaster in mnogih drugih posestev.

CHARLES JE MILIJARDER

Reuters
Princ Charles je "težak" več kot eno milijardo evrov.

Tudi princ Charles velik del financ dobi iz naslova Duchy of Cornwall, ki ga je leta 1337 ustanovil kralj Edward II., z namenom, da zagotavlja redne prihodke aktualnemu valižanskemu princu. Posestvo z vso zemljo ocenjujejo na več kot milijardo evrov. Duchy of Cornwall financira tudi vojvodo Cambriškega in vojvodo Susseškega ter njuni ženi.

BOGATA PRINCA

Profimedia
Ko je služboval v vojski, je Harry dobival skoraj 50 tisoč evrov na leto.

Princa William in Harry sta podedovala vse imetje pokojne mame, princese Diane, oba sta denar dobila tudi od plač v službah, ki sta jih opravljala, sta pa tudi lastnika mnogih državnih skladov.