Poligloti

Katere jezike govori angleška kraljica?

R.T.
13. 3. 2019, 10.21
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 11.33
Deli članek:

Angleška kraljeva družina se lahko pohvali z mnogimi poligloti.

Profimedia
Princ Philip in kraljica Elizabeta II. govorita tekoče francosko.

V kraljevi družini je znanje tujih jezikov obvezno. Starejše generacije s kraljico Elizabeto na čelu govorijo tekoče manj jezikov kakor njihovi mlajši potomci. Poglejmo, kdo izmed članov kraljeve družine je najboljši poliglot.

Kraljica Elizabeta poleg materne angleščine tekoče govori tudi drugi tradicionalni jezik britanskega plemstva - francoščino. Tega tujega jezika se je naučila že v rosnih letih od inštruktorice Marion Crawford. Elizabeta na obisku v Franciji vedno govori francoski jezik, pred petimi leti pa je v francoščini imela celo govor.

Reuters
Princ Charles govori pet jezikov.

Francosko sicer govori več članov kraljeve družine - princ Charles, princ William in njegova žena Kate, princ Philip, princesa Anne in princ Andrew.

Stari princ Philip ob tem govori še tekoče nemško, jezika pa se je prav tako naučil že, ko je bil majhen, saj so nemško govorili tudi v njegovi družini. Poleg Philipa nemščino obvladata še princ William in princ Charles.

Prestolonaslednik ima danes naziv princ Walesa, zato bi se spodobilo, da bi znal tudi valižanščino. To bojda tudi zna, prav tako kakor njegov naslednik princ William. A kako tekoče govorita valižanski jezik, ni znano. Oba naj bi znala nekaj besed tudi v gelščini, ki jo govorijo na Škotskem in severnem Irskem.

Profimedia
William zna največ tujih jezikov,a ne zna španščine, ki se je učita George in Charlotte.

V britanski kraljevi družini pa se govori še nekaj jezikov, ki na Otoku niso tako priljubljeni. Princ Michael govori rusko, princ William zna celo nekaj svahilščine, Meghan Markle pa so slišali, kako je govorila filipinski jezik tagalog.

Najmlajša člana kraljeve družine princ George in princesa Charlotte pa se od svoje varuške učita špansko.

Zmagovalec je torej princ William, ki govori kar šest jezikov.