GLASBENA ŠIRINA

Boris Kopitar se spominja svojih rokerskih začetkov

E.J.
10. 3. 2019, 14.12
Posodobljeno: 10. 3. 2019, 21.53
Deli članek:

Priljubljeni glasbenik in voditelj Boris Kopitar se spominja, kako je nekoč s skupino Jaguarji "razturaval" rokerske klasike.

POP TV
Pri 66 letih si je vitalni Boris Kopitar zadal nov izziv v šovu Zvezde plešejo v upanju, da osvoji tudi plesno veščino.

Danes bomo prvič videli, kako se skoraj 67-letni glasbenik in voditelj Boris Kopitar znajde na plesnem parketu v šovu Zvezde plešejo. Nad svojo soplesalko Nino Gerič je navdušen in pravi, da sta se dobro ujela, čeprav je Boris do zdaj plesal le v družbi prijateljev na kakšni zabavi ali praznovanju.

Osebni arhiv
Na eni od vaj v sosedovi garaži so se leta 1971 zbrali člani skupine Jaguarji: (od leve) Ivo Gudlin, Boris Kopitar in žal že pokojna Daniel Forjan in Janez Grad.

Sicer je javnosti dobro znan kot pevec zabavne in narodnozabavne glasbe, a razkril nam je, da so njegovi glasbeni začetki imeli bolj rokerski zvok. Z glasbo se je namreč začel ukvarjati v garaži, v pravem garažnem bendu v domačem Ihanu. »In to v sosedovi garaži. To je bilo še pred vojaščino. Imenovali smo se Jaguarji in smo 'razturavali' s pesmimi, kot sta House of the rising sun in Bad moon rising,« se spominja Boris. »Veliko smo vadili in se družili, to so res posebni spomini. Po vojaščini, ko sem imel 20 let, pa sem se pridružil ansamblu Kovinarji. Igrali so v Ihanu na veselici in sem stopil do njih, ker sem slišal, da potrebujejo pevca. Kar takoj so me poslali na oder, da nekaj zapojem, in začeli smo peti eno od Avsenikov. Takoj smo se ujeli in skupaj igrali 12 let in upam si reči, da smo postavili domžalsko narodnozabavno sceno. Bili smo veliki ljubitelji Avsenikov in smo peli le najnovejše uspešnice.«

Osebni arhiv
Ena zadnjih zasedb ansambla Kovinarji, ki jih je ves čas vodil harmonikar Martin Capuder. Pevec Boris Kopitar je na desni strani.

Boris Kopitar pravi, da se o okusih, tako glasbenih kot drugačnih, ne razpravlja.

RAD IMA VSO GLASBO

Sicer pa Boris meni, da se o okusih, tako glasbenih kot drugačnih, ne razpravlja. »Rad imam vsako glasbo. Če je človek širok, je širok pri vseh drugačnostih. Rad rečem: naj cveti sto cvetov, vsak pa naj svojega voha.« Poleg rokerskih in blues klasik Boris rad posluša tudi zimzelene skladbe in klasično glasbo ter seveda zakladnico narodnozabavnih pesmi. Navdušijo pa ga tudi glasbeniki, ki orjejo ledino. »Zelo sem užival tudi v glasbi Michaela Jacksona, na primer. Skozi glasbo vedno rastemo in si širimo obzorja.«