Enkratna priložnost

Pred koncertom Carreras še do bolnih otrok

J.P./STA
9. 3. 2019, 09.15
Posodobljeno: 9. 3. 2019, 16.04
Deli članek:

Jose Carreras bo v okviru poslovilne turneje v nedeljo drugič gostoval v ljubljanskih Stožicah, potem ko je leta 2010 izvedel sploh prvi koncert v tej nanovo odprti dvorani. Na koncertu, ki ga organizira ekipa Event24, ga bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Miquela Ortege, gosta bosta v Sloveniji delujoča hrvaška sopranistka Martina Zadro in popularni Jan Plestenjak.

Arhiv Simfoničnega orkestra RTV Slovenija
José Carreras bo nastopil ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

Za poslovilno svetovno turnejo, med katero bo obiskal Evropo, Azijo in Združene države Amerike, si je izbral dvorane, na katere ga v skoraj 50-letni karieri vežejo najlepši spomini. Njegov prvi koncert v Stožicah je bil "koncert, ki si ga zapomniš", slovensko občinstvo pa se mu zdi toplo, z dobrim znanjem o klasični glasbi, zato zelo rad nastopa pred njim, je povedal na novinarski konferenci v Ljubljani, kamor je pripotoval iz Milana. Dejal je, da se koncerta zelo veseli in dodal, da ima tu veliko prijateljev. "Na Ljubljano me vežejo posebne vezi, ne le poslovne, ki so mi prav prišle v težkih časih."

Na vprašanje, kaj bo izvajal, se je pošalil, da se ne spomni, in dodal, da bo vedel danes, ko ga pri njegovih 72 letih sicer čaka večurna vaja z orkestrom in gostoma, v nedeljo pa nato še tonska priprava pred večernim nastopom. Napovedal pa je, da bo mogoče slišati operne arije, duete in pesmi oziroma repertoar, ki po njegovih besedah ustreza vsebini koncerta in za katerega meni, da bo všeč občinstvu. Z Martino Zadro pa bosta, kot je razkrila sopranistka, prvič odpela tudi zarzuelo.

Osebni arhiv Martine Zadro
Martina Zadro in Jose Carreras na koncertu v Gradcu.

Kot je povedala Martina Zadro, sicer prvakinja ljubljanske operne hiše, sta se preko glasbe začutila do te mere, da ne potrebujeta veliko besed. Na vprašanje, kako je stati na odru s pevcem svetovnega kova, pa je odvrnila, da bi z njim nastopala vsak mesec, če bi le obstajale priložnosti za to.

V Barceloni rojeni Jose Carreras je kariero začel leta 1970 in obveljal za enega najlepših tenorskih vokalov ob Placidu Domingu in že pokojnem Lucianu Pavarottiju, s katerimi je oblikoval tudi zasedbo Trije tenorji, ki je med letoma 1990 in 2003 s klasično glasbo navduševala množice po svetu. Njihovo partnerstvo in prijateljstvo je bilo, kot je povedal, fantastična izkušnja, saj so bili veliko skupaj: vadili so, peli in potovali. Povezoval jih je tudi nogomet in čeprav je vsak navijal za svoj klub in so nekatere tekme gledali tudi skupaj, jih to ni "nikoli sprlo".

Med navdihe, ki so ga pripeljali do gostovanj na največjih opernih odrih in festivalih ter sodelovanj z mnogimi priznanimi dirigenti, uvršča veliko stvari in veliko ljudi, ki so mu pri tem pomagali, za svojega idola pa šteje italijanskega pevca Giuseppeja Di Stefana. Poustvarjal je več kot 60 oper, pri čemer je slovel zlasti po vlogah v Verdijevih in Puccinijevih delih, poleg tega je izvajal oratorije in recitale. Njegova diskografija šteje več kot 160 posnetkov, ki so jih prodali v več kot 60 milijonov izvodih.

Na operne odre se je vrnil v letih 2014 po osmih letih mirovanja, peti pa namerava, kot je povedal, še kakšni dve leti. Znan je tudi po svojem humanitarnem delu; ustanovil je namreč mednarodno fundacijo za levkemijo, ki jo je prebolel tudi sam. Na tem področju ga s Slovenijo povezuje zdravnik Ciril Rozman, ki je po Carrerasovih besedah pomemben člen fundacije, s katerim sta v tedenskih stikih.

Carreras bo danes obiskal onkološki oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani, ki ji je pred leti doniral sredstva.

Vstopnice so na voljo že za 39 €, svojo pa si lahko zagotovite na lastnih prodajnih mestih Eventim, spletni strani www.eventim.si, bencinskih servisih Petrol in spletni strani www.petrol-ticket.si