ZA ZDRAVJE

Ste opustili zamisel o jogi? Premislite še enkrat!

T.D.
23. 2. 2019, 18.02
Deli članek:

O jogi je bilo napisanega že toliko, da je o njej težko navesti kaj novega. A to niti ni naš namen. Dejstvo, da se vse več govori in piše o jogi, jasno dokazuje, da je joga učinkovita na različnih področjih našega življenja.

Profimedia
Da joga pomaga pri izboljšanju spanca, je najverjetneje posledica tega, da učinkovito pomaga premagovati stres.

Precej velik del raziskav, namenjenih temu področju učinkovanja joge, ugotavlja, da joga na naše telo res vpliva na celični ravni. Če jo izvajamo na redni ravni, smo lahko priča velikim zdravstvenim izboljšanjem, ki jih opazimo v dokaj kratkem času, pritrjujejo psihologi, med katerimi so mnogi ravno zaradi tega postali tudi inštruktorji joge. Zlasti je dokazano, da pomaga izboljšati imunski sistem. Ljudje, ki jogi namenijo 90 minut tedensko, imajo po 12 tednih višjo raven antioksidantov v krvi in močnejši imunski sistem.

Uravnava težo

Mnoge študije govorijo v prid temu učinku joge, čeprav se zdi skoraj neverjetno, kako lahko tako statična vadba, ki včasih temelji pretežno na dihanju in umirjanju misli, tako učinkuje na telo. Študija, ki združuje 30 različnih raziskav, je ugotovila, da joga res pomaga pri hujšanju. Neka druga študija, ki je vključevala 1500 ljudi v srednjih letih, je prav tako ugotovila, da tisti, ki so jogo vadili vsaj štiri leta, v razponu naslednjih 10 let niso pridobili na teži. Joga prav tako odlično vpliva na prebavo, kar še dodatno pripomore k uravnavanju teže. Pomaga torej pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže, za nameček pa je še vadba, primerna tudi za tiste, ki se ne marajo pretirano potiti v telovadnicah.

Profimedia
Joga je vadba za vse generacije!

Zdravi duha

Da joga pomaga pri izboljšanju spanca, je najverjetneje posledica tega, da učinkovito pomaga premagovati stres. Ljudje imamo dandanes prepolne glave in joga je odličen način, kako se vzgojiti v človeka, ki se zna ustaviti, zna za svoje dobro izklopiti svoje prepolne misli in zgolj mirovati v trenutku. Si odpočiti od vsega.

Izboljšuje spanec

Zaradi svojih dihalnih tehnik in sprostitvenih lastnosti je namreč joga idealna za zagotavljanje kakovostnega spanca.

Vadba in sprostitev

V nasprotju s preostalimi vadbami, ki sproščajo stresni hormon kortizol, je joga osredotočena na to, da stres omejuje, zato bolj kot vadba deluje kot čas zase in sprostitev, njeni učinki pa so podobni učinkom fizično napornejših vadb.