Kaj sta počeli na sejmu erotike?

Žgečkljivo z Jasno Kuljaj in Oriano Girotto

Alenka Sivka / Revija Zarja
14. 1. 2019, 06.46
Deli članek:

Pogovarjati se z Jasno in Oriano v ljubljanskem lokalu je nadvse zabavna zadeva. Sploh, če se pogovarjaš o seksu.

Mateja J. Potočnik
Oriana in Jasna

 Že tako privlačni mladi znani Slovenki privlačita poglede vseh v lokalu, potem pa je tu še Jasna, ki ne zna govoriti tiho in diskretno, ampak glasno in natančno, pri čemer poudarja vsako besedo, da jo bom jaz lažje zapisala, kot pravi. Tako so prav vsi v lokalu slišali, o čem smo se pogovarjale. No, odšel ni nihče, tako da je moralo biti zanimivo.

Kaj sta počeli na sejmu Sloverotika?

Jasna: Oriana ga je povezovala že četrto leto ...

Oriana: Prej sem imela sovoditelja, a smo razmišljali, da bi bilo dobro, da dobim sovoditeljico, in strinjala sem se, da bi bila Jasna najboljša. Ker je simpatična, obvlada ironijo, zna se pogovarjati z argumenti, ne da bi izgubila dostojanstvo. In natančno takšna je bila.

Jasna: Torej je bila tvoja ideja, da me povabite na ta sejem?

Oriana: Ja, to je bila moja želja.

Jasna: To mi pa veliko pomeni. 

Jasna, ste imeli kaj pomislekov, preden ste sprejeli povabilo k vodenju erotičnega sejma?

Seveda sem se kot vsak normalen Slovenec najprej vprašala, kaj si bodo mislili ljudje. Oriano sem zaslišala glede organizacije, ali naju bodo poskušali vključevati v šove, ki znajo biti zelo eksplicitni. Iz nešteto prireditev, ki sem jih vodila, vem, da je za vsako norčijo vedno najbolj pri roki voditelj. No, če bi se to zgodilo zasebno, na moji dekliščini denimo, bi se mi zdelo prav zabavno, zakaj pa ne. A na odru bi lahko iz tega nastala fotografija, kak novinar bi zadevo napihnil – in če bi se kdaj odločila iti po poti našega kolega Marjana Šarca – bi mi takšna fotografija seveda lahko škodila. Zato sem vnaprej zaprosila za »nedotakljivost«. Organizator mi jo je zagotovil. Ker pa sem ravno pod vtisom razigrane osebnosti Freddija Mercurija in mantre, da na smrtni postelji ljudje običajno obžalujejo to, česar niso naredili, ne tega, kar so, sem strah, kaj bodo pa ljudje rekli, premagala in si rekla: Celje, prihajam! (smeh)

Mateja J. Potočnik
Jasna Kuljaj in Oriana Girotto

Ali Slovenci potrebujemo tak sejem?

Oriana: Mislim, da ga. Vsako leto ga doživljam kot sociološki fenomen. Opazujem publiko, ženske so tiste, ki sodelujejo in naredijo ta šov drugačen kot drugod po Evropi. Razmerje med obiskovalci je kar pol-pol, organizatorke so ženske, voditeljici sva ženski, ženske pridejo in se zabavajo. Pridejo tudi starejše gospe, torej je seks v Sloveniji nekaj običajnega.

Jasna: Jaz pa se vseeno sprašujem, kaj bi bilo, če bi ta sejem prirejali drugje v Sloveniji. Na primer na Dolenjskem. Tam ne bi bilo takšnega uspeha, saj smo Dolenjci, dokler kaj ne spijemo, precej melanholično zadržani. Ko prečkaš Trojane, pa je v zraku sproščenost, nekaj porednega, nagajivega. Kolikor sem imela izkušenj s Štajerci in Štajerkami, poslovno ali zasebno, so za dva odtenka bolj odtrgani kot preostali Slovenci. Zato je ta sejem lahko uspešen samo na Štajerskem. Ljubljanski namrgodeni obrazi se na takem sejmu ne bi znali sprostiti.

Oriana, česa ste se v štirih letih naučili o erotiki na tem sejmu?

Naučila sem se, da se spolni odnos ne dogaja samo tisti trenutek, ko se odvija tehnično, ampak že veliko prej. In to počnejo predvsem ženske. Jaz se učim od njih. Naučila sem se, da tudi če nimamo perfektnega telesa, če se zapeljivo giblješ, ženstveno in počasi, da moškega pripravljaš tudi s pogledi, gibi, božanjem ... s tem vso zadevo omehčaš in na koncu sledi eksplozija.

Jasna: Ti si pa direktno končala to misel. Bravo, Ori!

Oriana: Gre za energijo. Bolj smo me mehke in tople, bolje se tudi oni izražajo.

Ampak po navadi ženske čakamo, da bo moški kaj naredil.

Oriana: Moški pa te mora znati pogledati tako, da se počutiš zaželeno. In ko se tako počutiš ter vidiš, da se je nekaj začelo dogajati, lahko ženska začne svojo igro. Ker veš, da ti ne bo rekel ne. Prvi premik naredi moški s tem, da te poželjivo gleda.

Jasna, ki zadnje čase pleše ob drogu, morda misli drugače?

Jasna: Ja, že cele tri ure treninga so za mano (smeh). Zanimivo, kako je vse sovpadlo. Letos sem se odločila za tečaj plesa ob drogu in prav letos je prišlo povabilo na sejem. Morda sem doslej erotiko doživljala drugače, morda malo bolj po moško, falusno. A z leti spoznaš, da je erotika večplastna.

Oriana: Če ni kompatibilnosti med dvema, ne gre. Letos med dvema igralcema ni bilo kemije in nista mogla seksati v živo. Mislili smo, da gre profesionalnost preko tega, a ni res.

Se je na sejmu pokazalo, da nismo več tako zadrti pri seksu, kot smo bili?

Jasna: Imela sem napačno predstavo, da se na sejmu gledalci razbežijo, ko jih skuša kdo povabiti na oder. A mnogo jih nalašč sede v prvo vrsto in si s tem povečajo možnost, da bodo povabljeni na oder. Tako moški kot ženske. Videla sem dosti punc, ki so kar drzno polagale roke na moške slačifante. Njihova telesa pa so res greha vredna, moram priznati.

Oriana: Slovenci niso ekshibicionisti. Pridejo pogledat, so umirjeni, razen pri seksu v živo, ko vsi skandirajo. (smeh) Slovenec pride, plača vstopnico in ostane do konca.

Jasna: Seveda ostane do konca! (na ves glas) Ko enkrat plača vstopnino 20 evrov, hoče iz tega potegniti največ! Kot nekakšna amortizacija, do zadnjega evra, do zadnje kapljice! Tudi sama bi bila tam, prva in do konca! (smeh)

Mateja J. Potočnik
Oriana Girotto in Jasna Kuljaj

Kakšni ljudje hodijo na sejem?

Jasna: Videla sem kar dosti »gospodinj«, ki so morale preko tega, ali jih bo videla soseda ali učiteljica njihovega otroka, pa so vseeno prišle. Kapo dol. Ta sejem je eden od kazalnikov, da se odpiramo. A ne smemo se slepiti. V Sloveniji ženske še vedno živijo v krču. Še vedno obstaja oznaka: tista pa rada da. A če začneš seksati pri 15 letih, moja generacija je začela pri teh letih, in če imaš samo enega moškega na leto, se jih do tridesetega leta mimogrede nabere 15. In po povprečnih standardih si v Sloveniji že označen za ... Pa je to kaj, en moški na leto? V najbolj norih mladostnih letih? Lepo vas prosim! In ženske, ki imajo za sabo v življenju več kot pet moških, morajo to skrivati pred mamo, pred novim partnerjem … No, morda ni treba ravno skrivati, a na glas to povedati se pa tudi ne spodobi. Bog ne daj!

Oriana: V glasbi in oglasih pa se poigravamo z vulgarnostjo. To so dvojna merila.

Jasna: Seveda so dvojna merila! Moški lahko imajo ogromno žensk, ženske pa ne moških. Oni imajo lahko libido, me pa ne?! Mislim, da je čas, da razbijemo ta tabu! In konec koncev ... izbor potencialnega osemenjevalca je resno in odgovorno delo! Če se pustiš osemeniti prvemu ali drugemu, si, kar se mene tiče, na meji družbene neodgovornosti! (smeh). Treba je najti prave gene! Jaz sem jih iskala dolgo.

Kako pa naj pari ohranjajo strast v postelji?

Jasna: To je zelo težko vprašanje. Rada bi odgovorila, da se da veliko narediti s tem, da kaj prebereš, si pogledaš, obiščeš sejem, netiš ogenj ... po drugi strani pa, če ni strasti, ti ne pomaga noben vrtljaj bokov, noben akrobatski gib, nobene seksi nogavice, podvezice, nič! Zato ne vem, ali ima smisel zganjati ves ta teater, če ni kemije. Moja prijateljica ima doma kup spolnih pripomočkov in kostumov, s partnerjem se včasih poigrata igro vlog, verjamem, da je to dobro, a mene bi v enem trenutku stisnil pomislek, hej, a mu taka, kot sem, gola in bosa, nisem dovolj? Tako da sem glede tega rahlo razklana in ne vem, kaj je prav in kaj narobe. Vse je prav, če dvema paše. Hvala bogu! Sama sem malo bolj lene narave in priznam, da mi v domači postelji ni treba zganjati cirkusa, jaz samo sem. In to je mojemu že zadosti. Ne vem pa, kaj je bolj prav. Po navadi sem razmerja, ko je iskra začela ugašati, zapustila. Verjetno ni prav, ampak ko iskra ugasne, se mi ne zdi smotrno zadeve reševati s cirkusom. Nekateri zakonski pari se spopadajo z impotenco, jaz pa mislim, da bi samo morali reči bobu bob in povedati na glas: ta moški potrebuje samo nekaj novega! In bo problem hitro rešen. A če bi moški to povedal na glas, bi bil »prasec«. Da za žensko sploh ne govorim ...

Oriana: Iskrica mora biti, prijateljstvo je zelo pomembno, midva z Maticem sva v najlepših odnosih, ko imava lepe trenutke, ko se veliko pogovarjava in veliko smejiva. Za naju je to močan afrodiziak. Da se imava lepo. Tako se zbližava, sva odprta, si govoriva lepe stvari.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.

Zarja št. 2, 8. 1. 2018
Zarja št. 2, 8. 1. 2018