Simbolika

Prav vse na kraljici in ob njej ima svoj pomen

Sonči Nered Čebašek
29. 12. 2018, 20.26
Deli članek:

Najbolj gledani prispevek na britanski nacionalni televiziji je zadnja desetletja praviloma praznični nagovor kraljice Elizabete II.

arhiv svet 24
Kraljica Elizabeta

Tudi letos ni bilo nič drugače, le da je tokrat priljubljena monarhinja poleg običajnih priporočil za več razumevanja med ljudmi, sprejemanja različnosti in želje po miru izpostavila svoje nove vloge, nad katerimi je navdušena.

S porokami njenih vnukov in vnukinj se družina na njeno veliko veselje širi, poudarila je tudi, da v vlogi večkratne prababice zelo uživa.

Nič manj kot nagovor pa vsako leto pritegnejo pozornost predmeti, s katerimi se kraljica v svojih zasebnih sobanah v Buckinghamski palači obda posebej za to priložnost.

In tako kot je povedala v govoru – tako je bilo tudi okoli nje: polno družinskih spominov, ki so 92-letni vladarici očitno vse bolj pomembni.

Pa si oglejmo, kaj vse je kraljico tokrat obkrožalo in kaj je imela na sebi.

1 – Svilena koktajl obleka slonokoščene barve ima poseben pomen: ni le delo kraljičine najljubše oblikovalke Angele Kelly, temveč tudi replika obleke (le v drugi barvi), ki jo je nosila na letošnji poroki vnuka princa Harryja in Meghan Markle. »Pastelno modra in bela čipkasta obroba je prepletena s pravimi zlatimi nitmi,« so prepričani modni strokovnjaki.

2 – Broško Skarabej si kraljica nadene le za najimenitnejše priložnosti, poklonil ji jo je soprog princ Philip leta 1996. Zlati hrošč je unikatno ročno delo, okrašeno z rubini, nosila pa ga je tudi na poroki vnukinje princese Eugenie pred nekaj meseci.

3 – Veličastni pozlačeni in bogato okrašeni klavir S&P Erada je bil iz izdelan še za kraljico Viktorijo leta 1856, pod pozlato pa se skrivajo najimenitnejši materiali – z mahagonijem na čelu.

4 – Fotografija iz aprila 1949 prikazuje kraljico s soprogom princem Philipom in prvorojencem – princem Charlesom. Enako je podarila njemu pred dobrim mesecem, ko je praznoval sedemdeseti rojstni dan.

5 – Fotografija mladega kraljičinega očeta princa Alberta, v uniformi britanske kraljeve mornarice; kasneje je seveda postal legendarni kralj Jurij V.

6 – Portret družine sina princa Charlesa, ki je nastal letos jeseni, na katerem so še njegova soproga vojvodinja Cornwalska Camilla Parker Bowles, vnuk princ William s soprogo vojvodinjo Cambriško Kate Middleton in otroki, princema Georgeem in Louisom ter princeso Charlotte, ter vnuk princ Harry s soprogo vojvodinjo Susseško Meghan Markle, ki je ob fotografiranju pod srcem že nosila bodočega člana kraljeve družine; rodil se bo letos spomladi.

7 – Uradna poročna fotografija vnukinje princese Eugenie z Jackom Brooksbankom letos jeseni, na kateri so ob mladoporočencema kraljičini pravnuki in pravnukinje ter hči pevca Robbieja Williamsa in Ayde Field, Theodora Williams.

8 – Uradna poročna fotografija kraljičinega vnuka princa Harryja z Meghan Markle, ki je nastala letos spomladi.

9 – Božična voščilnica kraljičinega vnuka princa Williama z družino.

10 – Viktorijanska skulptura kiparja Williama Theeda, ki prikazuje največjo antično pesnico Sapho, ki jo nekateri častijo kot božanstvo.

11 – Božična jelka, le ena izmed mnogih, saj si jih kraljica ob praznikih želi v vseh svojih prostorih, le da je v nasprotju s to – glavno, ki mora biti v zlatem okrasu, okrasitev drugih vsako leto drugačna.

12 – S svilenimi vrtnicami, ki so kraljičino najljubše cvetje, okrašen kamin.