Šesta knjiga

Pisateljica pripravlja nov napad na dvor

Sonči Nered Čebašek
16. 12. 2018, 20.20
Deli članek:

Uspešnicam, ki jih britanska pisateljica Lady Colin Campbell piše o najvišjih aristokratinjah z dvora, še ni videti konca. Zdaj pripravlja že svojo šesto knjigo, ki bo brez dvoma šla za med.

Profimedia
Lady Colin je že odpotovala k viru informacij v Ameriko – k bratrancu Meghan Markle.

Prah okoli pete knjige, ki jo je Lady Colin posvetila kar glavi britanske kraljeve družine – kraljici Elizabeti II., se še ni polegel, saj jo je izdala avgusta letos. Tudi naslov Kraljičin zakon je dovolj žgečkljiv, da si jo s prodajne police še marsikdo vzame.

Kritike

Čeprav je splošno mnenje in tudi ocena literarnih kritikov ter poznavalcev razmer na dvoru, da je v knjigi Kraljičin zakon polno izmišljotin in povsem nepreverjenih dejstev, to kot po navadi ni razlog, da ljudi vsebina ne bi zanimala. Intimne podrobnosti iz spalnice kraljice in njenega soproga princa Philipa vsekakor so zanimivo branje. Še bolj zanimivo bi bilo dognati, kako je pisateljica izvedela, kaj se dogaja med rjuhami v kraljevi spalnici, a na to ne moremo računati.

Verjeti pa je krajšemu zapisu v knjigi, kako je princ Philip rad v družbi lepih žensk, s katerimi neumorno flirta. Med ženske, ki jih je Philip zapeljeval, Lady Colin šteje tudi sebe, a dodaja, da princ nikoli z nobeno od dam »ni šel do konca« in je bil vedno zvest kraljici. No, marsikdo se je ob tej trditvi le namuznil, a Colin se je z zapisom o prinčevi zvestobi rešila morebitne tožbe.

Profimedia
Od kod Lady Colin Campbell informacije z dvora, ni nikomur jasno

Prve štiri

Lady Colin Campbell je sicer ogromno prahu dvignila že s svojo prvo knjigo leta 1922, Diana zasebno, v kateri se je od prve do zadnje strani posvetila pokojni princesi. Prav Colin je prva spregovorila o bulimiji in duševnih motnjah princese, bila zato obtožena laganja, a se je kasneje izkazalo, da je imela prav. Kdo ji je vse to razkril, seveda ostaja uganka.

V naslednjih letih je Lady Colin napisala še knjigo Kraljevi zakoni, v kateri je bolj na splošno pisala o možeh in ženah z dvora, nato je leta 2005 dopolnila zgodbo o Diani, leta 2012 pa se je posvetila kraljici materi z delom Mati kraljica: neizčrpna zgodba.

No, in le kdo bi bil letos na vrsti, da ga Lady Colin »obdela« naslednjega? Odgovor je kot na dlani: to je vojvodinja Susseška, Meghan Markle.

Kot je pri Colin v navadi, z njo sicer ne bo vzpostavila stika, je pa menda že odpotovala  v Ameriko k Meghaninemu bratrancu Tylerju Dooleyju, v načrtu pa ima tudi pogovor z vojvodinjinim očetom Thomasom, kar bo novi knjigi dalo več verodostojnosti, kot so je imele prejšnje – in sploh ni dvoma, da je novo delo Lady Colin že vnaprej »obsojeno« na uspeh.