Depresija

Grozljivo težki časi pred japonsko princeso

Sonči Nered Čebašek
14. 12. 2018, 20.15
Deli članek:

Depresija princese Masako je bila na Japonskem skoraj četrt stoletja javna tajna.

Profimedia
Princesa Masako

Zdaj pa je prišlo obdobje, ko je bila Masako o svoji bolezni prisiljena javno spregovoriti. Soproga kronskega princa Naruhita, ki bo spomladi zasedel prestol in postal cesar, bo seveda nova japonska cesarica in je svojemu ljudstvu dolžna določena pojasnila.

Priznanja

Težav z duševnim zdravjem Masako sicer nikoli ni tajila, a o njih tudi nikoli ni spregovorila. Pred nekaj dnevi je to storila prvič in celo priznala, da se pred sprejemom svoje nove vloge počuti malce negotovo. »Ne vem, ali bom sposobna dovolj dobro služiti svojemu ljudstvu, vendar bom v prizadevanjih, da bom čim več prispevala k sreči svojega naroda, storila vse, kar je moji moči,« je dejala. V ganljivem nagovoru je šla dlje od vseh pričakovanj, saj je razkrila celo, kako jo ob vlogi, v kateri se bo prihodnje leto znašla, preplavljajo izjemno močna čustva in da že zdaj občuti nostalgijo za časi, ki jih živi zdaj. »Zavedam se, da se mi bo po tem, ko bom z možem zasedla prestol, življenje popolnoma spremenilo,« je dodala.

V stresu

Prilagoditveno motnjo, katere posledica je depresija, po mnenju zdravnikov povzroča stres – tega pa je Masako v resnici doživela veliko.

Pofimedia
Princesa Masako družino

Zaradi poroke s princem, ki se ji je sprva upirala, se je odpovedala svojemu poklicu diplomatke, življenja na dvoru pa se nikoli ni povsem privadila. Piko na i so njenemu slabemu duševnemu zdravju dodala pričakovanja, da bo rodila moškega potomca, kar ji ni uspelo. V zakonu s princem se jima je rodila le hčerka, danes sedemnajstletna Aiko.