KRALJEVI DVOR

Zaradi Kate je kraljica spremenila odlikovanje

Sonči Nered Čebašek
8. 12. 2018, 21.00
Deli članek:

Spori med soprogama britanskih princev Williama in Harryja gor ali dol, zdaj je postalo popolnoma jasno, katera od dam ima v očeh kraljice pomembnejši položaj.

Profimedia
Katte Middleton odlikovanje ponosno nosi.

Kate Middleton je nesporno tista, ki ji pripadajo vse najvišje časti – čeprav je po statusu vojvodinje na enaki ravni kot Meghan MarkleO dejstvu, kako visok je v resnici njen položaj po mnenju kraljice Elizabete II. – katere mnenje navsezadnje v monarhiji edino nekaj šteje, priča darilo, ki ga je prejela od nje.

Odlikovanje

Kate je že na nedavnem obisku nizozemskega kraljevega para na angleškem dvoru, pred nekaj dnevi pa še na vsakoletnem kraljičinem sprejemu za diplomate osupnila z rumenim kraljevim odlikovanjem, ki se uradno imenuje Royal Family Order of Queen Elizabeth II. Posebnost tega odlikovanja je, da ga podeljuje izključno kraljica, in to samo družinskim članom, ki imajo za ugled britanske kraljeve družine v domovini in po svetu izjemne zasluge. Ker je Kate odlikovanje nosila že drugič v tako kratkem času, poznavalci dvornih pravil zatrjujejo, da je kraljica s tem vojvodinji izkazala predvsem zaupanje, da lahko kjerkoli in kadarkoli nastopa v vlogi njenega visočanstva.

Posebnost

Doslej je rumeno odlikovanje dobilo le nekaj članov kraljeve družine, najbolj je zbodlo v oči, ko ga je kraljica dodelila Camilli Parker Bowles, soprogi prestolonaslednika princa Charlesa. Takrat so dobro obveščeni razkrili, da je šlo bolj ali manj za vljudnostno gesto in zahteve protokola na potovanjih princa in soproge po svetu. Pri Kate pa bode v oči podrobnost, ki je jasen znak, da ne gre le za vljudnost.

Profimedia
Kate ima na svojem odlikovanju namesto slonovine diamante.

Miniaturni portret kraljice, obsut z diamanti, je namreč vedno doslej krasil rezljani okvir iz slonovine. Ker pa se Kate in njen soprog aktivno zavzemata za ohranitev divjih živalskih vrst v naravi, so tu naredili izjemo: namesto slonjega okla so uporabili kristale in še nekaj dodatnih diamantov – učinek odlikovanja pa je tako še bolj veličasten.