običaj

Decembra tradicionalno berejo praznične pravljice

Eva Jandl
6. 12. 2018, 21.15
Deli članek:

Priljubljena voditeljica jutranjega programa Ana Tavčar Pirkovič o prvem dobrem možu in šibi ter o jelki, ki zasede pol sobe in skrbi za smeh.

oa
Pri Ani Tavčar Pirkovič imajo doma tradicijo, da decembra berejo praznične pravljice, pogosto v tujih jezikih.

Prvi dobri mož v tem letu, Miklavž, je z drobnimi pozornostmi pogrel tudi družino simpatične Ane Tavčar Pirkovič. Ana ima z možem, prav tako televizijcem Igorjem Pirkovičem, dva sinova, Gabra in Tima, ki sta se danes zjutraj kot vsi otroci zapodila k košari, da bi preverila, kaj jima je Miklavž prinesel. »Miklavžu nastavimo pleteno košaro. In potem se zjutraj vsi zapodimo k tej košari, kot da je notri pravo zlato. Ampak naš Miklavž je skromen in v glavnem prinese tradicionalne dobrote: mandarine, mandolat, čokolado in morda kakšno malenkost. Njemu ne pišemo pisma, ampak ga samo dobrohotno sprejmemo,« v smehu pravi Ana. Pa šiba? »Joj, šibo sem pa ravno danes omenila starejšemu sinu in se mi zdi, da me sploh ni razumel. Morda pa sploh ne ve, kaj pomeni beseda šiba,« pove voditeljica o svojih pridnih otrocih.

oa
Miklavž družini Ane Tavčar Pirkovič darila prinese ponoči in jih položi v pleteno košaro.

JELKA ČEZ POL SOBE 

Pri družini Tavčar Pirkovič jelka stoji že na začetku decembra. »Vsako leto jelko postavimo že takoj na začetku decembra, da jo gledam čim več dni, da naredi prostor. Vedno je naravna. In vedno prevelika. Do stropa. In potem se mož pritožuje, da ne vidi na televizijo, ker veje zastirajo pogled iz vseh pozicij na fotelju, da ne more na balkon, ker padajo okraski dol, kadar odpre vrata, in da je čez pol dnevne sobe in da to ne gre. In letos prvič resno razmišljam o tem, da bi postavila jelko na najbolj možen tradicionalen način, torej dejansko šele na božični večer, in jo takrat okrasila z otroki … Da bo mir pri hiši,« pravi Ana napol v šali, napol zares.

OA
Ana najbolj uživa v svojem delu voditeljice jutranjega programa na nacionalni televiziji, kjer ustvarja z dobro ekipo sodelavcev.