Mišo kovač

V 70. letih je na mesec služil po 30.000 mark

T.P.
9. 12. 2018, 07.10
Deli članek:

Danes 77-letni pevec je bil na vrhuncu slave v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Jernej Kogelnik
Po enem od koncertov je Kovač ves zaslužek razporedil po postelji hotelske sobe. Bila je prepolna dolarjev.

Skupno je Mišo Kovač prodal več kot 20 milijonov plošč, petkrat so ga razglasili za najboljšega pevca Jugoslavije, leta 1989 pa je bil celo osebnost leta nekdanje države.

Polnil je dvorane in stadione, bil je večji zvezdnik od vsakega nogometaša. Ko je imel leta 1988 veliki koncert v beograjskem Sava centru, je v prvi vrsti na levi strani sedel ves državni vrh takratne Jugoslavije na čelu z Budimirjem Lončarjem, na desni pa celotno mnoštvo Crvene zvezde na čelu z enim najboljših nogometašev s tega območja, Draganom Džajićem. Po nastopu je Mišo ostal na odru, vsi iz prve vrste pa so prišli do njega, da bi mu stisnili roko. Nekateri so pred njim celo pokleknili in mu poljubili roko.

V 70. letih je Mišo samo od koncertov na mesec zaslužil po 30.000 nemških mark (okrog 15.000 evrov), kar je bil takrat vrtoglav znesek. Najprej je vozil Citroënovo »žabo«, zatem pa maseratija. Kljub bogastvu pa je bil skromen. »Deset let sem igral z njim. Bil je največja superzvezda, a niti on niti njegova takratna žena Anita se nista obnašala zvezdniško. Mišo nikoli ni ničesar jedel niti pil. Medtem ko smo se mi iz benda vso noč zabavali, je on vzel sendvič in šel v hotelsko sobo,« je za 24sata razkril njegov bobnar Vojmir Roša.

Dallas Records
Kovača občinstvo še vedno obožuje.

Mišo je bil na turneji tudi po 200 dni na leto. Vedno je poudarjal, da ne poje za radio ali televizijo, ampak za občinstvo. To mu je bilo poleg družine najpomembnejše, čeprav ga ob rojstvu sina Edija ni bilo zraven. »Bili smo na turneji. Imeli smo koncert v Krapinskih Toplicah, ko so mu sporočili, da se mu je rodil sin. Od vseh turnej sem ga takrat edinkrat videl pijanega,« se je spominjal Roša.

V zadnjih letih Miša pestijo zdravstvene težave. Zaradi infekcij se je moral večkrat zdraviti tudi v bolnišnici, pred tremi leti pa je moral zaradi virusne pljučnice prestaviti razprodan koncert. A stari morski volk se ne da, še vedno nastopa in ustvarja pesmi. Konec lanskega leta je predstavil novi singel z naslovom Pismo moja, zanj pa je posnel tudi videospot.