Zabava

Freddie Mercury ga je obdaroval še po smrti

T.P.
4. 12. 2018, 20.32
Deli članek:

Eltona je novica o Freddiejevi okužbi z virusom HIV, ki se je kasneje razvil v aids, zelo potrla.

Reuters
Elton je zelo težko gledal Freddiejevo propadanje, ki se je na žalost končalo z veliko prezgodnjo smrtjo.

Bila sta namreč zelo dobra prijatelja. Freddie sicer javno svoje bolezni ni razkril vse do dne pred smrtjo, 24. novembra 1991, Elton pa je seveda zanjo izvedel kmalu po postavitvi diagnoze.

Glasbenik se spominja, kako grozno mu je bilo gledati prijateljevo propadanje. »Vedel je, da se bliža smrt, grozna, mučna smrt. A Freddie je bil neverjetno pogumen. Pojavljal se je v javnosti, nastopal je s Queeni, še naprej je bil zabaven in nadvse radodaren človek, kot je bil pred postavitvijo diagnoze,« je dejal grammyjevec in dodal, da mu je opazovanje, kako aids uničuje prijateljevo telo, zaradi česar na koncu ni mogel več niti stati, zlomilo srce. A čeprav bi se moral Freedie osredotočiti na svoje zdravje, je raje skrbel za druge okrog sebe. Med drugim je s Queeni posnel album Made in Heaven, ki ga je skupina izdala po njegovi smrti.

Eltona je Freddijeva smrt spodbudila, da je leta 1992 ustanovil Elton John AIDS fundacijo, namenjeno ozaveščanju o HIV in aidsu, eliminaciji predsodkov in diskriminaciji do okuženih ter pomoči okuženim osebam in tistim, ki so v tvegani skupini.

Očitno pa si je tudi zaželel ljudem omiliti bolečino ob izgubi. Le nekaj tednov po njegovem odhodu, ko je Elton še močno žaloval za svojim prijateljem, je namreč od njega dobil zadnje darilo. Prijatelj je potrkal na njegova vrata in mu izročil darilo, zavito v prevleko za blazino. Ko ga je odvil, je videl, da je v njem slika enega njegovih najljubših umetnikov Henryja Scotta Tukeja. Prijatelja sta si nadela tudi »drag queen« imeni. Elton je bil Sharon, Freddie pa Melina. Na listku ob darilu je pisalo: »Draga Sharon, pomislil sem, da bi ti to znalo biti všeč. Z ljubeznijo, Melina. Vesel božič.« Eltona so ob pozornosti njegovega prijatelja, ki je svoje zadnje dni namenil iskanju božičnega darila zanj, preplavila čustva. In čeprav je bil to zanj zelo žalosten trenutek, zelo dobro priča o tem, kakšen človek je bil Freddie.

Profimedia
Freddie Mercury