Govorice

FOTO: Kraljica najsrečnejše države je nenavadna

Sonči Nered Čebašek
3. 12. 2018, 21.07
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 22.00
Deli članek:

Kate Middleton je vzdevek, ki so ga ob obisku princa Williama s soprogo v Butanu pred dvema letoma pripisali tamkajšnji kraljici Jetsun Pema.

Profimedia
Kralj, kraljica in butanski prestolonaslednik so ljubljenci svojega naroda.

Takrat je bila danes šestindvajsetletna Jetsun še povsem sveža soproga priljubljena kralja Jigmeja Khesarja Namgyela Wangchucka, delovala je zadržano in sramežljivo, kar so pripisali njenemu novemu statusu.

Svetovni mediji, ki so potegnili vzporednice med azijsko lepotico in britansko aristokratinjo, so predvidevali, da bo Jetsun kaj kmalu pridobila kraljevske lastnosti – večje zahteve in ugodnosti. A so se ušteli, Jetsun je ostala najbolj skromna kraljica, kar jih je kdaj bilo, in tudi zato jo njeno ljudstvo, ki po zadnjih raziskavah velja za najbolj srečno na svetu, obožuje.

In kar se je zdelo skoraj neverjetno, kraljica je v Butanu priljubljena celo bolj kot njen soprog, ki mu njegov narod spoštljivo pravi zmajevski kralj.

Profimedia
Jetsun se s sinom največ zadržuje kar na domačem vrtu.

Njena volja

Zaradi prirojene skromnosti Jetsun nepoznavalci pripisujejo ljudsko poreklo, a so njene korenine drugačne. Izhaja iz družine, ki je bila stoletja povezana z butansko aristokracijo, le brez plemiškega naslova. Tudi Jutsunina sestra se je poročila na dvor – z bratom aktualnega kralja. Kraljica je tudi izjemno izobražena, iz psihologije in mednarodnih odnosov je diplomirala v Veliki Britaniji, med študijem v Indiji pa je prejela več nagrad za govorništvo.

A bolj kot njene intelektualne sposobnosti je narod navdušila, ko je 5. februarja rodila prestolonaslednika Jigmeja Namgyela Wangchucka – praznovanje v mali gorski državici je bilo vsesplošno.

Profimedia
Oboževalca narave – Jetsun Pema in Jigme Namgyel Wangchuck v njima najljubši družbi

Čeprav je zdaj kot kraljica Jetsun že dodobra ustoličena, svojih navad ni spremenila, prav tako nima nobenih zahtev, ki bi bile tipične za njen status. Kot sta si s soprogom za poročno potovanje namesto eksotičnih krajev izbrala pešačenje po Butanu in spoznavanje svojega ljudstva, v tem stilu nadaljujeta, le da se zdaj med ljudi podajata skupaj s svojim sinom. In tudi njihove družinske fotografije so vedno posnete v naravi ali med ljudmi, verjetno na željo kraljice.

»Lepota ni v predmetih, najsi bodo še tako dragoceni; vse, kar je lepega, se skriva v tem, kar je živo, v ljudeh in v naravi,« je Jetsun dejala ob neki priložnosti.

Pred nekaj dnevi pa je med obiskom gorske vasice, kamor so se kraljica, kralj in njun sin, kot je v njihovi navadi, odpravili peš, vzniknila govorica o še večji sreči, ki se jim obeta. Kraljica je bila menda videti malce bleda in bolj zadihana kot običajno in menda se pod njenimi ohlapnimi oblačili že obli trebušček, v katerem naj bi rastel novi kraljevski dojenček.

Dvor novice sicer še ni potrdil niti zanikal, a ljudstvo v Butanu se ob novici že iskreno veseli.

Profimedia
Ob skupnem posnetku z vojvodinjo Cambriško se je Jetsun prijel vzdevek himalajska Kate Middleton.