Zgrnili so se črni oblaki

Princesina hči brez doma in v depresiji

Sonči Nered Čebašek
28. 11. 2018, 20.20
Deli članek:

Drama, ki se je za hčerko srbske princese Jelisavete Karađorđević Catherine Oxenberg začela pred nekaj leti, ko je njena hči pristala v krempljih sekte, je zdaj dobila nove razsežnosti.

Profimedia
Catherine Oxenberg je skrb za hčer izžemala dolga štiri leta.

Spomnimo: daljnega leta 2011 je Catherine svoji najstarejši hčerki, danes 29-letni Indii, predlagala, da se pridruži skupini NXIVM.  Skupina pod vodstvom guruja Keitha Rainereja je bila takrat opevana, da mladim pomaga do dobrega počutja in jih napolni s samozavestjo.

GROZLJIVKA

Čeprav je sprva kazalo, da je materin nasvet dober, pa se je kasneje izkazalo drugače. India se je pri svojih šestindvajsetih letih celo odselila v New York, da bi bila s člani skupine ves čas, ob vsakem obisku domačih je bila boj suha in izžeta ter vedno bolj redkih las.

Catherine se je o skupini, kamor je hčer sama poslala, zato pozanimala in ugotovila grozljiva dejstva, ki jih je delila tudi z mediji. »Ženske morajo skozi iniciacijo, na kateri jih na predelu spolnih organov ožigosajo z začetnicami vodje sekte in tako postanejo njegove spolne sužnje, ki jih fizično in psihično maltretira,« je med drugim razložila. Ker se hči iz krempljev sekte sama ni mogla izviti, je mati najela odvetnike in prek državnega tožilca letos poleti dosegla njeno izpustitev.

KONEC IDILE

Profimedia
Na vrhuncu igralske kariere – prelepa, žarečih oči in brez skrbi.

Ko je bila India končno spet v varnem zavetju doma, se je zdela idila mame in njenih treh hčera spet popolna. Avgusta jih je obiskala tudi babica Jelisaveta, ki je medijem zaupala, da zdaj, ko se je z vnukinjo vse rešilo, tudi ona spet končno mirno spi.

Oktobra se je Catherine odločila, da z vsemi slabimi spomini pretrgajo, in kupila več milijonov vredno hišo v Kaliforniji, kamor so se s hčerkami preselile. Le pet dni za tem, ko so v hiši spale prvič, pa so jo v uničujočem požaru, ki je divjal več dni in katerega fotografije so obšle ves svet, izgubile. A ne le to, tudi one so komaj preživele, in ker so ostale brez strehe nad glavo, zdaj spijo pri prijateljih.

Princesa Jelisaveta je medijem zaupala, da je njena hči v hudi depresiji, ki je posledica ne le požara, temveč tudi težkih preizkušenj vseh zadnjih let. Srbska princesa Jelisaveta je že odpotovala k hčerki in vnukinjam, da jim pomaga.