rok lunaček

Slovenski avtor prejel nagrado za najboljše besedilo na hrvaškem festivalu

P.R.
25. 11. 2018, 20.21
Posodobljeno: 25. 11. 2018, 20.38
Deli članek:

Rok Lunaček je najverjetneje ta trenutek najbolj zaseden tekstopisec v Sloveniji. A tokrat je kot Slovenec prejel priznanje za najboljše besedilo na Hrvaškem.

Arhiv izvajalca
Rok Lunaček

Pri naših južnih sosedih je na festivalu Zlatna Nota v Križevcih na hrvaškem, prejel nagrado za najboljše besedilo za skladbo 'KAD ODEŠ'. S pesmijo se je prestavila odlična pevka Tamara Goričanec s katero Rok sodeluje tudi v Sloveniji. Predstavnica žirija je bila velika hrvaška zvezda in zmagovalka The voice Hrvaška, Nina Kraljić.

Pravzaprav gre za hrvaško verzijo slovenske skladbe 'Rada bi vrnila čas nazaj', ki pa v hrvaščini nosi naslov 'Kad odeš', pod katero se Lunaček podpisuje tako pod besedilo kot tudi pod glasbo.

"Glede na to, da sem napisal glasbo in besedilo, bi po pravici povedano prej pričakoval nagrado za glasbo kot besedilo, tako da je tole res priletelo kod strela z jasnega. Že to, da se je Tamara lahko predstavila, je krasna stvar, da pa bo izmed 40 nastopajočih prav to besedilo nagrajeno, pa mi ne bi padlo na kraj pameti" (smeh) o nagradi razmišlja Rok in še doda: "Veliko ljudi me je v tem času vprašalo, kako, da sem napisal pesem tudi v hrvaščini. Zelo preprosto, večina jih ne ve, da sem otrok mešanega zakona, tako da mi je poleg slovenščine, ta jezik poležen v zibelko in mi je krasno napisat tudi kaj za naše sosede iz bivše Juge. To sem v preteklosti že parkrat počel. V resnici pa je ta nagrada zgolj dokaz, da glasba nima meja."

Arhiv izvajalca
Rok Lunaček in Tamara Goričanec

Tamara Goričanec je že pred meseci razmišljala, da bi se na dotičnem festivalu predstavila s pesmijo v hrvaškem jeziku in cela ekipa (poleg Roka, ki je avtor glasbe in besedila se pod aranžma podpisujeta Patrik Greblo in Blaž Hribar) je začetku bila malce skeptična, ker se redko dogaja, da kakšna slovenska pesem opozori nase pri naših sosedih. "Padla je ideja, da bi slovensko 'Rada bi vrnila čas nazaj' napisali še v hrvaščini. Rok je to hitro naredil. Že čez par dni me je poklical in rekel, da ga imamo. Tekst namreč. Potem sem samo posnela nove vokale in puf. Danes smo tukaj," z nasmeškom pripoveduje Tamara Goričanec, ki je drugače tudi pevka pri skupini Leni Kravac.

Do zdaj je Tamara posnela tri skladbe z Rokom Lunačkom, prva je bila 'Kič', druga 'Rada bi vrnila čas nazaj' in njeno hrvaško verzijo 'Kar odeš' ter aktualni singel, ki je pravkar izšel, ki nosi naslov 'Žulji so prekrili srce'.

Arhiv izvajalca
Tamara Goričanec

"Morda bo tale nagrada pomagala, da bo Tamara kot pevka zdaj bolj vidna na tem našem zemljevidu glasbe pri nas in pri sosedih. Te nagrade za najboljše besedilo pa sem vesel predvsem zato, ker se mi zdi, da je razmerje naših avtorjev pri sosedih ali pa njihovih avtorjev pri nas, nesorazmerno. In sem resnično vesel, da sem kot Slovenec lahko v imenu Slovenije prejel nagrado od Hrvatov. Lep občutek. Sem zelo počaščen," zaključi Rok.