KRALJEVI DVOR

Botrica Meghan povsem sama obiskala svoje varovanke

Sonči Nered Čebašek
24. 11. 2018, 07.20
Posodobljeno: 24. 11. 2018, 19.28
Deli članek:

Poleti, ko je vojvodinja Sussekška Meghan Markle vstopila v prvi dobrodelni projekt pod njenim osebnim pokroviteljstvom, so se mnogi muzali, češ da je to za njen ognjeni krst absolutno prevelik zalogaj.

Profimedia
Meghan Markle

In res se je zdelo njeno področje veliko bolj nehvaležno od tistih, na katerih delujejo drugi člani britanske kraljeve družine. Šlo je namreč za pomoč preživelim iz stolpnice Grenfell Tower in zaradi številnih žrtev tragičnega požara je bila ta naloga precej občutljive narave.

Akcija

A Meghan je stopila v čevlje dobrodelnice, kot bi se že rodila z njimi. Nemudoma se je pridružila ženskam, ki so delale v kuhinji Hubb Community islamskega kulturnega centra Al Manaar. Skupina se je združila po tragičnem dogodku, ko je zgorela stolpnica Grenfell Tower, tako da so ženske in Meghan svoje delo začele sočasno. Za začetek so se lotile pisanja in izdale kuharsko knjigo Together: Our Community Cookbook, ki pa ni le zbirka zanimivih receptov in zgodb žensk, temveč tudi kuharskih skrivnosti. Meghan je pri nastajanju knjige sodelovala vse od začetne zamisli do izdaje, napisala je predgovor in organizirala promocijo, na katero je pripeljala tudi svojega moža in mamo. Prihodke od prodaje knjige naj bi namenili neposredno kuhinji Hubb Community, da bi lahko namesto le dveh dni v tednu delovala ves teden.

Rezltati

Meghanin projekt ni le dosegel zastavljenega cilja, temveč ga je presegel. Njena kuharska knjiga je postala uspešnica, ki je prinesla že skoraj četrt milijona evrov – in vsa ta sredstva je prejel center, kjer je knjiga nastala. Ne le načrtovanih šest dni v tednu, ženske v centru kuhajo vsak dan – tako za nekdanje prebivalce stolpnice smrti kot za zatočišče za brezdomce ter varno hišo za ženske, ki so bile žrtve nasilja. Vse pa si želijo, da bi topel obrok lahko priskrbele še več ljudem, ki potrebujejo pomoč.

Profimedia
Obisk vojvodinje se je zdel kot srečanje dobrih starih prijateljic

Ko je botrica Meghan pred nekaj dnevi spet obiskala center, je bilo srečanje z ženskami nadvse ganljivo. Po nešteto objemih in izmenjavi informacij o delu kuhinje so seveda prišla na vrsto tudi vprašanja o prihajajočem dojenčku in bodoča mamica je s širokim nasmehom odgovarjala na prav vsa. 

Profimedia
Vojvodinja je v kuhinji opravljala enaka dela kot druge ženske.

Po uvodnih vljudnostih pa je vojvodinja na presenečenje vseh navzočih slekla dragoceni plašč, si nadela predpasnik in se lotila kuhe. Čistila je solato, mešala juho, rezala meso … Šele ko so bili obroki pripravljeni in razdeljeni, so si ženske vzele čas za skupinski posnetek, v svojo sredo pa seveda stisnile svojo dobrotnico.