Slovenska diva

Helena Blagne: Talent pomeni res veliko, a ni vse

Eva Jandl
23. 11. 2018, 21.00
Deli članek:

Edina slovenska glasbena diva Helena Blagne o treh desetletjih na odru, receptu za uspeh v glasbenem svetu in svojih novih poslovnih načrtih.

Jaka Bizjak
Helena Blagne napoveduje jubilejni koncert ob svoji 30. obletnici nastopanja na odrih.

Edina, ki jo imenujemo slovenska diva, je gotovo edinstvena Helena Blagne. Te dni Helena praznuje poseben jubilej: na odrih, tako domačih kot tujih, prepeva že 30 let. Pravi, da se je glasbena industrija v treh desetletjih, od njenih glasbenih začetkov pa vse do zdaj, pošteno spremenila. »Glasbena industrija se je vsekakor zelo spremenila, moja zgodba se je pisala v zelo drugačnih časih, pravzaprav so takrat veljali drugačni kriteriji. Danes vidim mnogo talentov in to zelo dobrih, ki se v tem medijskem stroju, ki melje veliko prehitro, preprosto nimajo časa niti priložnosti razviti. In verjemite mi, žal mi je, da je tako.« In kaj je tisto, zaradi česar nekdo uspe v glasbenem svetu, drugi pa ne – ima za mlade glasbenice in glasbenike kakšen nasvet? »Hm, talent je veliko, ni pa vse. Bistvo je drugje. Tisti, ki je iz pravega testa, mora sam odkriti, kje,« je odgovorila malce skrivnostno.

Odpira šolo petja

Ob velikem jubileju bo Helena seveda pripravila koncert. »Koncert bo nekakšna retrospektiva vsega, kar sem bila v preteklosti, kar sem danes in kam bi šla rada v prihodnosti,« je navdušeno razlagala Helena in dodala, da na koncertu ne bo manjkalo starih in novih uspešnic, a v sveži zvočni podobi. Obljublja tudi zanimivo izvedbo svoje zadnje uspešnice Ti boš vedno prvi. Helena se sicer posveča še enemu projektu, odpreti namerava namreč šolo petja. Pravi, da ne bo zelo stroga učiteljica petja, pa vendar bo od svojih učenk in učencev pričakovala predanost ter doslednost. »Tu gre vendarle za podajanje nekega obširnega znanja in izkušenj.«