KRALJEVI DVOR

Razkrito, kaj obkroža princa Charlesa v njegovi zasebnosti

Sonči Nered Čebašek
22. 11. 2018, 06.45
Deli članek:

Britanski prestolonaslednik v osebne prostore svojega doma, londonske palače Clarence House, nikoli ni spuščal nikogar razen svojih sorodnikov in najbližjih prijateljev.

Profimedia
Princ Charles z mamo, kraljico Elizabetho II.

Celo velika sprejemnica v palači Clarence je na ogled javnosti le pred božičnimi prazniki, ko Charlesova soproga Camilla tja povabi otroke, da jih obdari in da skupaj okrasijo jelko. Toda sprejemnica je, kot v vseh drugih bogataških vilah, prostor brez posebne note. S čim je princ Charles, ki med aristokrati zaradi svojega zavzemanja za ekologijo velja za posebneža, obdan v svoji pisarni, pa je bilo vse do pred nekaj dnevi uganka.

Iznajdljivost

Charles je snemalni ekipi nacionalne televizije BBC, ki je ob njegovem sedemdesetem rojstnem dnevu posnela dokumentarni film, na veliko presenečenje in veselje ustvarjalcev dovolil vstop v svoje prostore. Šlo je sicer le za izjemno kratek posnetek njega za pisalno mizo, a so ostra in radovedna očesa iz posnetka napravila fotografije, jih povečala in razkrila, s čim je princ obkrožen v svoji zasebnosti.

Zanimivosti in dragocenosti

Da je Charles obdan z dragocenimi predmeti, je glede na njegov stan že vnaprej jasno. Ker je znano, da je vedno obkrožen s knjigami, je ljudi najbolj zanimal izbor literarnih del, ki jih ima pred seboj. Med naslovi v kupih knjig, ki jih ima pred seboj, se je dalo razbrati delo indijskega podjetnika J. C. Kapurja Naša prihodnost: potrošništvo in humanizem ter zbirko esejev malezijskega sultana Nazrina Šahuja Refleksije in spominjanja.  Za zloščeno mizo iz mahagonija, na kateri so knjige, pa stoji oblazinjena zofa s pozlačenimi dodatki, ki je dragocen eksponat iz začetka osemnajstega stoletja. Najimpresivnejši del opreme prinčeve pisarne zavzema celo steno. Gre namreč za tapiserijo z imenom Masaker Mamelukov 1835–44, ki je bila predstavljena na svetovni razstavi v Parizu leta 1851 in jo je kasneje kraljici Viktoriji podaril francoski cesar Napoleon III.  V pisarni pa je bil opažen tudi kip Janeza Frančiška, skulptura iz dragocenega belega marmorja in pozlate, ki je tako izjemen zgodovinski kos, da mu niti največji strokovnjaki ne morejo določiti okvirne cene.