MOVEMBER

Če nekaj ne štima, je treba takoj na pregled!

N.S.
15. 11. 2018, 20.55
Deli članek:

Novembra je čas za movember, mesec, ko si moški množično puščajo brke v podporo globalnega gibanja, ki številne opozarja na moške zdravstvene težave, predvsem raka na prostati in na modih.

Mimi Antolović.
Vid Valič.

Slovensko kampanjo Moje življenje, moja izbira so podprli tudi znani obrazi, ki opozarjajo na to, kako veliko vlogo imata način življenja in preventiva tudi za njihovo zdravje. Ob tej priložnosti smo o movembru povprašali voditelja Davida Urankarja in priljubljenega komika Vida Valiča.

Mimi Antolović
Movember.

Da preverimo, ali natanko veste, kaj pomeni movember.

DAVID: Movember je klasičen november, samo da malo bolj pika. (smeh) Baje se je začelo v Avstraliji, kjer se je skupina fantov odločila ves mesec puščati brke in s tem dobrodelno ozaveščati o zdravju moških. Movember se sicer najbolj povezuje s tipično moškim rakom prostate in mod, depresijo in podobnim, ampak gre za zdravje v najširšem pomenu besede.

VID: Seveda. Movember je mesec, ko se moramo moški še bolj šlatati za jajca, kot smo navajeni. Ne samo zjutraj in ko te kaj zasrbi, ampak bolj pogosto. Zato da si zapomnimo, da se moramo šlatati, si pustimo brke, da se vsakič, ko se pogledamo v ogledalo, spomnimo, da se moramo prijeti tam spodaj. Predvsem pa je movember mesec, ki opominja vse moške na njihovo vsesplošno zdravje

Kako sami skrbite za svoje zdravje? So tudi vaši »pregledi« redni?

DAVID: Sicer se trudim čimbolj ujeti zdrav in uravnotežen način življenja, a po pravici povedano sem eden tistih, ki jih je res težko spraviti k zdravniku. Zavedam se, da je treba paziti nase, in po snemanju kampanje za Remington sem na to postal še pozornejši.

VID: Ja, jaz si konstantno gnetem jajca. Bil sem tudi že na ultrazvoku. Nič ni bilo narobe, samo hotel sem se prepričati, kako je videti ultrazvok »kohonesov«. Verjamem, da se moraš opazovati in spremljati svoje telo redneje kot enkrat na leto.

Kaj torej sporočate vsem moškim?

DAVID: Movember mogoče malo bolj cilja na fante – ampak nasploh mislim, da je to zelo splošen nasvet – pazite nase. Ta moderni tempo gre na roke raznim boleznim in sami lahko, vsaj tako res upam, s kakšnim vikend oddihom, polurnim tekom ali pa masažo nekaj naredimo za svoje zdravje.

VID: Sporočam jim, da naj zaupajo svojemu instinktu. Če začutijo neko spremembo v svojem telesu in jim nekaj ne štima, naj gredo takoj na pregled, in naj ne čakajo, da bula ali bolečina mine. Jaz sem raje živ hipohonder kot pa mrtev »mačo«, ampak seveda mnenja se razlikujejo. 

Boste do konca novembra v duhu movembra pustili rasti brado in brke?

DAVID: Do danes sem puščal brke (in brado) rasti čisto divje, ampak moram priznati, da sem pri Ajdi opazil malo negodovanja. (smeh) Tako da sem jih šel k brivcu malo pristrič. Ostajajo, a v urejeni obliki – konec koncev bi rad obdržal službo na TV vsaj do decembra. (smeh)

VID: Jaz puščam brke in brado že od movembra 2015, pa je to za zdaj to, kar mi je uspelo pognati, tako da, ja. Puščanje brkov in brade ni movembrski stereotip, ampak movembrska akcija in izziv za vse moške, da jih obrazne dlake opominjajo na skrb za svoje telo in zato da ugotovijo, ali so sploh moški. (smeh)

Mimi Antolović
David Urankar.