Dan spomina na vojne žrtve, ki tradicionalno poteka drugi konec tedna v novembru, v Veliki Britaniji velja kar za narodni praznik. Tokrat je bilo še bolj slovesno, saj je šlo tudi za obletnico – 100 let od sklenjenega premirja po prvi svetovni vojni, in temu primerno je bilo tudi število visokih gostov, ki so se tako na paradi kot kasneje na bogoslužju v Westminstrski opatiji in večerni kulturni prireditvi pridružili zbrani kraljevi družini. A kar se je med tednom samo šušljalo, je čez vikend izbruhnilo na dan.

Zgodovina

Kraljico Elizabeto II. naj bi menda na moč motilo, da je njen vnuk Harry tako podložen svoji soprogi Meghan Markle.

2 kraljica
Profimedia
Tri slabovoljne gospe na paradi: Camilla Parker Bowles, kraljica Elizabeta II. in Kate Middleton.

Zgodba nesoglasij se je po pripovedovanju vira z dvora začela že z izbiro tiare za majsko poroko. Kraljica je bodoči nevesti na izbiro ponudila najlepše kose iz zakladnice, a si je ta vseeno zaželela neko drugo tiaro. Harry je takrat dejal: »Kar si Meghan želi, to Meghan dobi.« In obveljala je njegova oziroma njena izbira.

Korak za korakom

Po poroki Harryja in Meghan se je vse sukalo okoli ugibanja, ali je že na poti njun dojenček. Nato sta jeseni za pol meseca odšla na turnejo na drugi konec sveta, potrdila njeno nosečnost … in vse se je zdelo v najlepšem redu. Pa je očitno spor samo tlel pod gladko površino, pri Harryju in Meghan doma nekaj res ni, kot bi moralo biti. Pred dnevi je vir iz Kensingtonske palače namreč potrdil odhod osebne asistentke Meghan Markle. Melissa (priimka niso razkrili), ki je službo pri kraljevem paru nastopila šele nekaj tednov pred njuno poroko. »Odigrala je pomembno vlogo pri organizaciji poroke. Je zelo nadarjena za tovrstno delo. Vsi jo bomo pogrešali. Le zakaj je dala odpoved?« se sprašuje vir in pogreva govorice, da je Meghan zelo stroga do osebja, zlasti glede sloga oblačenja in urejanja notranjih prostorov. Kdor naj ne bi upošteval njene vizije, naj bi bil kmalu na seznamu za odstrel. 

kate 3
Profimedia
Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta bila tudi zvečer v gledališču še vedno mrka.

Harryja in Meghan pa je pred dnevi zapustila tudi 49-letna Samantha Cohen, dolgoletna uslužbenka na kraljevem dvoru, ki je Meghan uvajala v skrivnosti kraljevega življenja. No, navsezadnje pa je bila tudi Samantha le naslednica dolgoletne desne roke princa Harryja, Edwarda Lana Foxa, ki je z dvora odšel kaj kmalu po tem, ko je na dvor prišla Meghan. Kraljica je zdaj odločena, da bo naredila red, ima pa spet težavo, in sicer ker se je kar nekaj žensk iz kraljeve družine postavilo na stran Meghan Markle, češ da ima prav, da uveljavlja svojo voljo in v hiši svoj okus.