Športnik

Princa ne zadržijo niti leta niti vreme

Sonči Nered Čebašek
10. 11. 2018, 20.32
Deli članek:

V teh dneh se v okolici gradu Windsor v Berkshiru mota na desetine fotografov, saj se tako v notranjosti objekta kot na vrtovih in v parku vse pripravlja na praznovanje 70. rojstnega dne princa Charlesa.

Profimedia
Preko ograje so Philipa na kočiji ujeli že v začetku oktobra.

Izza ograj in kamnitih ograd paparacem sicer še ni uspelo ujeti ničesar, kar bi nakazovalo, kako bo potekalo slavje v sredo, 14. novembra.

So pa fotogafi prav vsako jutro za teden dni ujeli Charlesovega očeta princa Philipa, kako strumno sedi na svoji kočiji in upravlja svoje vprežene plemenske žrebce. Četudi je v Angliji pritisnil mraz, v četrtek je celo deževalo, možakarja nič ne ustavi, da ne bi s kočijo zaobkrožil vsega parka in še nekaj kilometrov ob reki.

Vse skupaj seveda ne bi bilo za ljubitelja preživljanja časa v naravi nič nenavadnega, če ne bi princ Philip štel že sedemindevetdeset let in pol. Vzdevek Superprinc, ki so mu ga zdaj nadeli britanski mediji, je tako povsem upravičen, sploh ker je v javnost včeraj pricurljala informacija o tem, kaj v zadnjem mesecu poleg voženja kočije vsak dan počne.

NEVERJETEN ŠPORTNIK

Profimedia
To sredo je bil ujet na idiličen jesenski dan.

Princ Philip je bil še kot mladenič poln energije in dejaven v mnogo športih. Ker od otroštva naprej obožuje konje, so mu bili seveda najljubši športi z njimi. Pogosto se je udeležil dirk s konjskimi vpregami, v igri polo pa je blestel bolj kot vsi drugi aristokrati skupaj. Veliko Britanijo je v polu tako zastopal tako na evropskih kot na svetovnih prvenstvih, kolikšna ljubezen ga je zavezala temu športu, pa priča dejstvo, da se je aktivnemu tekmovanju odrekel šele leta 1970, ko je imel že petdeset let.

AKTIVEN V PISARNI

Philip se je sicer že lani uradno upokojil in se s tem prenehal udeleževati uradnih kraljevskih dogodkov, ki jih je od leta 1952, ko je njegova soproga kraljica Elizabeta II. zasedla prestol, imel vsako leto več kot tristo. Redno pa se še vedno udeležuje družinskih srečanj in tudi na konjskih dirkah kot gledalec nikoli ne manjka.

No, zdaj se je razvedelo, da princ prav vsak dan tudi ureja razne posle, za kar ima tako v Londonu in v podeželskih domovanjih posebej opremljene pisarne. Ob upokojitvi je prevzel delni nadzor nad vodenji posestev, v zadnjem mesecu pa je v svojih pisarnah še več kot običajno. Prav on namreč sestavlja spisek povabljencev na rojstni dan sina Charlesa.

Profimedia
Spomin na november 2017 – s konji vse do vhodnih vrat.

Radovedno pričakovanje, kdo vse bo med povabljenci, je seveda zato še toliko večje, saj za Superprinca velja, da le redko pomisli, kaj bi se spodobilo, temveč striktno ravna po svoji pameti.