KRALJEVI DVOR

Razkrili tajni načrt kraljice Elizabete o njeni naslednici

Sonči Nered Čebašek
5. 11. 2018, 21.00
Deli članek:

Predvidevanja, da bo princ Charles na prestolu nasledil svojo mater kraljico Elizabeto II., so samoumevna, a da bo njegova druga žena postala kraljica, je skoraj nepredstavljivo.

Profimedia
Kraljica Elizabeta in Camnilla Parker Bowles.

Medtem ko sta britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova soproga Camilla Parker Bowles na devetdnevni turneji po Afriki, so s kraljevega dvora pricurljale nenavadne informacije. Gre namreč za načrt, ki ga je skrbno pripravila sama kraljica, za katero je znano, da ničesar ne prepušča naključju.

Rekorderja

Britanska krona na glavi princa Charlesa se seveda zdi nekaj običajnega. Tako ali tako si je prislužil vzdevek »kralj v senci«, saj že skoraj desetletje opravlja toliko obveznosti, kot bi že bil glava družine. Na leto ima več kot 600 obveznosti, hkrati pa tudi vodi več posestev, ki pripadajo Windsorjem. Poleg tega je Charles pri svojih sedemdesetih letih tudi princ, ki je najdlje čakajoč na prestol, njegova mati pa je najdlje vladajoča monarhinja, saj je na prestolu že 67 let.

Soproga

Splošno pričakovanje pa je vse do nedavnega bilo, da bo Charlesova soproga verjetno obdržala plemiški naziv vojvodinja Cornwalska, ki ji ga je ob poroki s Charlesom leta 2005 podelila kraljica. Druga možnost, ki se je omenjala, pa je bila, da bo Camilla postala princesa Waleška – saj je njen soprog waleški princ. No, prav vsa predvidevanja so bila preskromna – Camilla bo namreč nova kraljica.

Reuters
Ob sprejemu najvišjih gostov je na dvoru ob kraljici in princu v zadnjem času vedno tudi Camilla.

Menda je Elizabeta o vsem skupaj zelo dobro premislila, prevladala pa je materinska ljubezen, saj je v Camilli našla žensko, ki njenega sina ljubi in mu brezpogojno stoji ob strani v dobrem in slabem, poleg tega se še nikoli ni zgodilo, da bi Camilla kraljevino predstavljala kakorkoli nedostojno. Vir z dvora je še razkril, da je kraljico Elizabeto Camilla navdušila že s svojo diskretnostjo, ko je bila desetletja ljubica njenega sina, a je to skrivala in o razmerju molčala kot grob.