Sanja Doležal

Trudi se uživati v vsakem trenutku svojega življenja

Teja Pelko
3. 11. 2018, 07.57
Deli članek:

Pesmi Za dobra stara vremena, Milena generacijo, Još te volim, E, moj Saša, Košulja plava, Šuti moj dječače plavi, Ja sam za ples in Da te ne volim so le nekatere od zimzelenih uspešnic Novih fosilov, ki jih je s svojim glasom zaznamovala Sanja Doležal.

Last izvajalcev
Vladimir Kočiš – Zec, Sanja Doležal, Vlado Cverle in Darja Gajšek

Po dveh letih pa jih bo znova zapela v živo. Člani legendarne skupine, ki od oktobra 2014 delujejo v postavi Sanja Doležal, Marinko Colnago in Vladimir Kočiš - Zec, so namreč že v tretje pojedli zarečen kruh.

Kaj jih je tokrat prepričalo, da se vrnejo na odre, čemu pripisujejo svoj uspeh, kaj običajno sledi po koncertu in kaj jih zaposluje, kadar ne nastopajo, nam je pred začetkom slovenske turneje, v okviru katere bodo obiskali Ljubljano, Novo mesto, Maribor in Velenje, razkrila Sanja Doležal.

Že večkrat ste imeli poslovilno turnejo, a se vedno znova vračate na odre. Kaj vas tako vleče nazaj?
Tokrat nismo mogli zavrniti povabila klape Skala, da skupaj odpojemo eno našo staro, nam zelo drago pesem Ne budi me mati. Všeč nam je bila ideja, da pesem odpojemo v slovenskem jeziku. To je bil res velik izziv. A zahvaljujoč Vesni, ki je napisala prečudovito besedilo v duhu originala, klapi Skala in Darji Gajšek je nastala zelo lepa pesem. Tako Darja kot klapa Skala sta izvrstni pri tem, kar delata. Druži nas ljubezen do lepe melodije, dobro se razumemo med sabo in mislim, da naš čakajo super koncerti.

Last izvajalcev
Sanja Doležal si je vedno želela peti pesmi v slovenščini.

Vam je katera slovenska beseda ali naglas povzročal kakšne posebne preglavice?
Imeli smo dobre učitelje, pomagali so nam fantje iz klape, tako da ni bilo težko. Slovenščina se seveda razlikuje od hrvaščine, ker pa je besedilo pesmi prelepo, ga je bilo užitek prepevati v slovenščini.

Vaše hite znajo na pamet vse generacije. Čemu pripisujete to?
Temu, da gre za brezčasne pesmi. Besedila in glasba nas spremljajo že vrsto let, obstale pa bodo tudi potem, ko nas ne bo več. Poleg tega smo imeli srečo, da smo dobra ekipa, ki še dandanes z veseljem potuje, poje in igra.

Tokratno turnejo ste poimenovali Za dobre stare čase. So bili po vašem stari časi boljši od današnjih?
Morda niso bili boljši, so pa bili drugačni. Seveda je bilo boljše, ker smo bili mlajši in bolj brezskrbni, zato se radi spominjamo teh časov. Mislim, da je tako pri vseh ljudeh. Vedno se radi spominjamo prelepih trenutkov iz mladosti.

Last izvajalcev
Novi fosili so v 45-letni zgodovini s svojimi skladbami zaznamovali štiri generacije.

Kaj počnete pred koncerti?
V glavnem v dnevih pred nastopom vadimo in se veselimo koncerta. Vedno pripravimo kaj novega in tudi tokrat bo tako. Veseli smo, da bosta z nami klapa Skala in Darja, ki sta nam zelo dragi, in da bomo skupaj uživali na odru.

Kaj običajno sledi po koncertu?
Po koncertu običajno sledijo večerja, kozarec vina in veliko smeha, nato pa spanje. Ni več zabav do jutranjih ur – vseeno smo že ljudje v letih. (smeh)

Kaj vas zaposluje, kadar ne nastopate?
Kadar ne nastopamo, ima vsak od nas svoje druge obveznosti in delo. Jaz delam na televiziji, Zec pa kot kantavtor ustvarja svoje pesmi. Vseeno pa smo najbolj veseli, kadar smo skupaj.

Last izvajalcev
Sanja Doležal in Darja Gajšek

Kako preživljate svoj prosti čas?
Mirno, ob reki Mrežnici, ob kateri živim. S svojim psom se sprehajam po naravi in uživam v vsakem trenutku.