Japonski dvor

Ena princesa uresničila, kar je druga glasno napovedovala

Sonči Nered Čebašek
2. 11. 2018, 20.40
Deli članek:

Na japonskem dvoru ni v navadi, da bi se dogajalo kaj nenavadnega, a odkar so vnukinje cesarja Akihita godne za možitev, tudi pri njih prihaja do drastičnih sprememb.

Profimedia
Princesa Ajako in ženin Kei Morio.

Ko je pozimi najstarejša vnukinja cesarja Akihita Mako sklicala tiskovno konferenco in napovedala, kaj namerava narediti v bližnji prihodnosti, je šokirala prav vse Japonce.

Sporočila je namreč, da se bo poročila s svojim sošolcem, ki v sebi nima niti kapljice modre krvi, petindvajsetletnim Keijem Komurom. To pa bi po pravilih cesarske družine pomenilo, da izgubi svoj status princese, za katerega je dejala, da ji ga v imenu ljubezni ni težko žrtvovati.

Tradicionalni Japonci njeni nameri seveda niso bili naklonjeni, a ona je ostala neomajna.

Pravljično

Na tiskovni konferenci, ki jo je predvajal celo prvi program japonske nacionalne televizije in ki jo je speljala kar skupaj s svojim srčnim izvoljencem, je Mako slovesno sporočila, da se odreka visokemu plemiškemu naslovu, in tudi javno naznanila zaroko. Povedala je, da je srečna, kot ni bila še nikoli v življenju. »Od malega sem slutila, da bo moj izvoljenec običajen človek in da bom morala sestopiti s piedestala princese. Sem pa vseskozi vestno izpolnjevala vse dolžnosti, ki mi jih je nalagal rojstni stan, in tudi v prihodnje bo zvestoba moji domovini neomajna,« je med drugim dejala. Kei Komuro, ki sicer dela v odvetniški pisarni, je povedal, da ga je zaročenka očarala s tem, da nad njim ljubeče bdi kot luna, ona pa je dejala, da jo je on osvojil s svojim nasmehom, ki je kot sonce. 

Profimedia
Princesa Mako in Kei Komura na tiskovni konferenci februarja letos.

Žal pa so se zadeve potem močno zapletle. Na plan je namreč prišla informacija, da je zaročenčeva mati bivšemu partnerju dolžna več kot 30.000 evrov, ki si jih je izposodila, da je sinu plačala šolanje. Iz kraljeve palače je takoj po razkritju informacije prišlo obvestilo, da je poroka princese Mako prestavljena na leto 2020, ker si ne želijo, da bi finančne težave ženinove matere zasenčile pomembnost in svečanost dogodka. In nato je bilo o zaročencih vse tiho …

Potiho

Toliko bolj je zato presenetila novica, da se je ta vikend poročila druga princesa – Ajako. Očitno je cesarska družina zaradi morebitnih zapletov, ki jih je imela Mako, vse izpeljala bolj potiho, da jim ne bi bilo treba polagati računov, če bi šlo kaj narobe. Tudi Ajakin srčni izbranec Kei Morio, s katerim sta se spoznala pred manj kot letom dni, je namreč povsem navaden Japonec brez modre krvi, zaposlen v prevozniškem podjetju Nippon Yusen, in s tem, ko je Ajako postala žena, je izgubila cesarski naziv. »Polna sem veselja,« je po poroki dejala Ajako, Kei pa je dodal, da želi, da bi »delovala skupaj, z roko v roki, in ustvarila družino, polno smeha«.