Zakulisje

Reka ljubezni: iščejo tudi na bolšjem trgu

T. P.
18. 10. 2018, 07.01
Deli članek:

V tretji sezoni serije Reka ljubezni smo priča številnim zapletom in novostim. Poleg prihoda novih likov so lahko gledalci prejšnji teden prvič pokukali v Erikovo stanovanje.

Ksaver Šinkar
V domovanju Slakovih prevladuje les.

Kako poteka opremljanje prizorišč, nam je razkrila scenografka Maša Brandstatter.

Ljubitelji serije že dodobra poznajo domove likov serije, znameniti penzion Božič, gasilski dom, Valentinino stanovanje in preostala prizorišča. Kako ste jih zasnovali?

POP TV
Erikovo stanovanje

Pri nastajanju prizorišč vedno sledim značaju lika. Včasih gre za povsem jasno vizijo, kdaj drugič pa potrebujem več časa, da lik spoznam in si lahko zamislim prostor zanj. Vse poteka tudi v dogovoru z režiserjem, ki lik skupaj z igralcem ustvari.

Ksaver Šinkar
Dom Medvedovih

Scenografija vedno izhaja iz scenarija in karakterja lika. Veselica na primer ni bila klasična gasilska veselica, saj jo je organizirala Valentina, ki je mestno dekle in še nikoli ni bila na nobeni.

V primeru sester Božič smo izhajali iz tega, da sta ohranili staro hišo in jo z Angelčino podjetniško žilico spremenili v penzion, da bi ubežali finančnim težavam. Opremo za penzion smo tako iskali vsepovsod – veliko smo je pridobili prek malih oglasov, z bolšjega trga, kakšni detajli pa so tudi novi in smo jih naknadno postarali (na primer ključi). Tretja sezona prinaša presenečenje tudi v penzionu in s tem nekaj osvežitve samega prostora. Pri Valentininem stanovanju smo izhajali iz dejstva, da živi v Ljubljani, da z denarjem nima težav ter da sledi trendom pri notranji opremi. Domovanje Slakovih je bil še posebej izziv, saj gre za nosilne like serije. Ker je to dom dveh mladih mizarjev, je seveda ključni element les ter svež in moderen pristop k oblikovanju tega, hkrati pa je to Marijin dom, kar občutimo s starimi kmečkimi elementi ter z njenim zeliščarstvom. Medtem je oprema doma Medvedovih statusni simbol in seveda izraža tudi dejstvo, da Bojan zelo rad lovi.

Omenili ste že, da ste v tretji sezoni malce osvežili penzion. Torej s tem, ko enkrat opremite prostor, vaše delo ni končano ...

Seveda ne. Tako kot liki živijo svoje življenje, z njimi živijo tudi njihova domovanja. Valentinino stanovanje je tako na primer z rojstvom Helene pridobilo otroške elemente. V tretji sezoni je preobratov in presenečenj, ki vplivajo na te drobne ali večje spremembe, kar nekaj. 

Ksaver Šinkar
Sestri Božič v svojem znamenitem penzionu.

Kje pa ste našli znamenitega flaminga v Mojčinem stanovanju?

Na flaminga sem naletela povsem naključno pri nakupovanju rekvizitov in zdel se mi je kot nalašč za Mojčino hišo.