Toše Proeski

Smrt 26-letnika združila Balkan, solze tudi v Sloveniji. Pa je prav, da ga puščajo čakati?

R.T.
16. 10. 2018, 09.37
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 11.42
Deli članek:

Čas ne zaceli vseh ran. Danes bi imel 37 let.

M24
25. januarja 1981 rojeni Toše je 16. oktobra 2007 umrl v prometni nesreči v bližini Nove Gradiške na Hrvaškem. Pokopan je na hribu Gumenje ob Kruševu.

Pred 11 leti je v prometni nesreči na avtocesti pri Novi Gradiški na Hrvaškem umrl Toše Proeski. 26-letni pevec je bil na vrhuncu svoje kariere, njegove stvaritve so bile priljubljene po vseh državah bivše Jugoslavije. Tudi v Sloveniji – le nekaj mesecev pred smrtjo je izdal svojo edino pesem v slovenskem jeziku Moja.

Bil je eden redkih šolanih pop glasbenikov na območju bivše Jugoslavije. Zaključil je Akademijo za glasbo v Skopju, svoje šolanje pa je nadaljeval pri učitelju petja Williamu Reyju, ki je sodeloval tudi z Lucianom Pavarottijem.

M24
Toše Proeski 6. septembra 2005 v Ljubljani.

Ni pozabljen

Številni še vedno žalujejo za mladim Makedoncem, tudi njegovi stanovski kolegi. Spomnil se ga je hrvaški pevec Tony Cetinski, ki je zapisal, da je za njim ostala praznina, ki je ne bo nihče zapolnil. Makedonska pevka Karolina Gočeva, ki je z njim pogosto nastopala, pa je dejala, da se ga bo spominjala po nasmehu, čisti duši in najlepšem glasu, kar jih je slišala v življenju, piše Večernji list.

M24
Tako se mu je na njegovem začasnem grobu poklonila makedonska pevka Karolina Gočeva.

Nič kaj ugledno

Dan po tistem, ko je odjeknila novica o njegovi smrti, je bil pokopan na mestnem pokopališču v domačem Kruševu. A Toše še vedno počiva v improviziranem grobu, ki naj bi bil zgolj začasna rešitev. Tega še vedno prekriva zaplata umetne trave, čas pa je že očitno načel celotno konstrukcijo. Makedonska skupščina je namreč pred 11 leti odločila, da bo priljubljenemu pevcu, ki je bil posthumno razglašen za zaslužnega državljana Makedonija, zgradila spominsko obeležje. Proračun je bil odobren, spomenik pa bi moral biti dokončan v dveh letih, a 11 let pozneje Toše še vedno počiva v grobu, na katerem ni nagrobne plošče. Slaven Risteski, soprog pevčeve sestre Dore, je za Večernji list povedal, da projekt grobnice, ki ga je pripravila pevčeva družina, čaka, da pristojni izpolnijo svoje obljube.

Nepojasnjene okoliščine?

Tošetova smrt še vedno buri duhove. Tako je Jugoslav Pertušić, nekdanji vohun in eden od obtoženih za načrtovanje atentata na Slobodana Miloševića, med gostovanjem v eni od makedonskih oddaj zatrdil, da ni mogoče, da je bila Tošetova smrt nesreča. Poudaril je, da je bila hitrosti vozila tako velika, trk s tovornjakom pa tako močan, da je nemogoče, da se pri tem ne bi huje poškodovala tudi voznik in potnica na zadnjem sedežu. »Za to ne obstaja niti teoretična možnost,« je dejal, čeprav je priznal, da je terensko vozilo touareg precej robustno. Dejal je še, da bi se morale sprožiti zračne blazine in da je šlo za umor, ni pa želel razpravljati o tem, kako so ga izvedli.