KRALJEVI DVOR

Razkrita še zadnja skrivnost kraljevske poroke

Sonči Nered Čebašek
8. 10. 2018, 20.30
Deli članek:

To soboto bosta v Londonu pred oltar stopila princesa Eugenie in Jack Brooksbank. Prav njuna poroka je na Otoku zadnjih nekaj mesecev najbolj vroča tema.

Profimedia
Princesa Eugenie in Jack Brooksbank.

Britanci so ob vsakem podatku, kako bo poroka kraljičine vnukinje Eugenie in Jacka Brooksbanka potekala, planili v zrak. Z vsakim novim dejstvom je namreč postajalo vse bolj jasno, da bo šlo za eno najrazkošnejših porok, kar so jih imeli člani britanske kraljeve družine, čeprav je Eugenie v vrsti za prestol šele na devetem mestu in v aristokratski hierarhiji torej precej nepomembna. Govorice, ki so po mnenju večine zadele bistvo neverjetnega razkošja, ki se v soboto obeta, so bile, da je princesin zaročenec Jack, sicer trgovec z vinom, pač ljubljenec kraljice Elizabete. Glede na to, da je bil k njej večkrat povabljen, še preden sta se z Eugenie uradno zaročila, se je teorija zdela zelo verjetna, a se je izkazalo, da je bila napačna.

Ne bo plemič

Tako kot so Jacku pripisovali zasluge za milijonske zneske, ki jih bodo v soboto namenili za hrano, šampanjec, cvetje in varovanje, so bili Britanci tudi prepričani, da bo mu bo po poroki z Eugenie kraljica podelila enega od plemiških naslovov. V ugibanjih je zmagala titula lord Northallerton, nekateri pa so namigovali, da bi bil lahko deležen tudi višje časti oziroma bi dobil celo vojvodstvo – kot ga je na primer prejela žena kraljičinega vnuka Harryja, Meghan Markle. To pa bi seveda pomenilo, da bi Brooksbanki tako kot Marklovi dobili celo svoj družinski grb.

Razkritje

Zdaj pa so v javnost pricurljale fotografije servisa skodelic in krožničkov, ki ga za kraljevske mladoporočence tradicionalno izdelujejo vrhunski oblikovalci; naredijo ga iz najfinejšega porcelana ter okrasijo z vzorci in s pozlačenimi inicialkami imen svežih zakoncev ter kronico nad njima. No, in prav v kronicah je tičala skrivnost.

Profimedia
Skodelica za Eugenie.

Princesa ima nad svojo črko E kronico seveda narisano, nad črko imena njenega bodočega soproga J pa kronice ni nikjer. Jack bo torej ostal navaden državljan Velike Britanije, njegova družina pa brez grba.

Profimedia
Jackova skodelica.

Kakšen je bil odziv princese in njenega zaročenca ter celo morda Jackove družine, ni znano, brez dvoma pa so zaradi velikih pričakovanj, ki so jih imeli, vsi precej razočarani. Je pa po Otoku že zaokrožila šala, da se bo Jacku vedno, ko bo nesel k ustom svojo skodelico brez kronice, zaletelo