FSF

Zgodovinski trenutek za slovenske filmarje

N.S.
17. 9. 2018, 20.45
Deli članek:

Minuli vikend se je s podelitvijo najvišjih slovenskih filmskih nagrad vesna v Portorožu zaključil 21. Festival slovenskega filma.

Arhiv Svet24
Igralka Eva Jesenovec in Urša Menart, režiserka nagrajenega filma Ne bom več luzerka.

Letošnji festival se je zapisal v zgodovino, saj se do zdaj v zgodovini podeljevanja vesen še ni zgodilo, da bi glavno nagrado prejela ženska avtorica. Film Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart je dobitnik letošnje vesne za najboljši celovečerni film, prejel pa je tudi vesni za najboljši scenarij in najboljšo stransko žensko vlogo (Živa Selan).

Matjaž Rušt
Kot najboljši režiser je slavil Darko Štante s filmom Posledice, kjer igrajo Matej Zemljič, Timon Šturbej in Gašper Markun.
Za najboljšo režijo je bil nagrajen Darko Štante za film Posledice, ki je prejel tudi vesni za najboljšo glavno moško vlogo (Matej Zemljič) in najboljšo stransko moško vlogo (Timon Šturbej). Vesne za najboljšo glavno žensko vlogo (Judita Franković Brdar), najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba) je prejel film Izbrisana režiserja Mihe Mazzinija.

Luka Karlin
Ustvarjalci filma Gajin svet z režiserjem Petrom Bratušem so domov odnesli vesno za najboljšo masko in za posebne dosežke.
Po dve festivalski nagradi so prejeli filmi Zgodovina ljubezni v režiji Sonje Prosenc (vesni za poseben izvirni dosežek in za najboljšo fotografijo – Mitja Ličen), Koliko se ljubiš? režiserke Nine Blažin (vesni za najboljšo montažo – Zlatjan Čučkov in najboljši dokumentarni film) in Gajin svet režiserja Petra Bratuše (vesna za najboljšo masko – Nataša Sevčnikar in vesna za posebne dosežke). Vesno za najboljši zvok (Julij Zornik) je prejel film Lep pozdrav iz svobodnih gozdov režiserja Iana Soroke, vesno za najboljši kratki film pa Poslednji dan Rudolfa Nietscheja režiserja Blaža Kutina.

Matjaž Rušt
V Portorožu so podelili vesne, nagrade za najboljše filmske stvaritve.