INTERVJU

Jan Plestenjak: Moderni feminizem je kastriral moškega

Teja Pelko
12. 9. 2018, 20.30
Deli članek:

Naš najbolj prodajani glasbenik in avtor številnih uspešnic je ustvaril novo izpovedno pesem Povej mi, kaj bi rada.

Mediaspeed
Jan je imel prvo dekle šele pri 17 letih, v razmerjih pa je bil tudi s kar nekaj znanimi slovenskimi lepoticami, med drugimi z Martino Kajfež, Tino Gaber in Taro Zupančič.

Skladbo je prišel predstavit tudi na Radio Aktual, ob tem pa je za Novice Svet24 iskreno spregovoril o glavni temi svojega opusa: žensko-moških odnosih.

Kaj je zate največji misterij pri ženskah?
Jaz si ta misterij želim. Ker če bi ga prepoznal, ne bi bilo več čarovnije. Najhujše, kar se v današnjem času dogaja, je, da nas hočejo narediti uniseks, da nas hočejo narediti istospolne, na kar pa jaz staromodno ne pristajam. Pa mi je čisto vseeno, če mi zato rečejo, da sem primitiven.

Veljaš za predmet poželenja. Ti to prija ali te moti?
Vse sprejemam in se s tem ne obremenjujem. Ker to je življenje. In življenje je polno erotike. Ne samo intelektualnost, tudi prvinskost je pomembna. Mislim, da obremenitev, da vsi izpadejo izjemno intelektualni in pametni, vzame ves sok življenju, ki pa je zelo pomemben za polno življenje. 

mediaspeed
Jan je na slovenski glasbeni sceni prisoten že četrt stoletja, ta jubilej pa bo kronal tudi z velikim koncertom, ki je že skoraj razprodan.

Trenutno si samski. Si želiš potomstva?
Nadaljevanje vrste je edino legitimno poslanstvo človeštva. Vse ostalo smo se sami spomnili. Vse te funkcije, ki jih imamo predvsem moški, zdaj pa hočejo to imeti tudi ženske, so lažne. To, da je nekdo vrhunski izvajalec, kirurg, ekonomist, kuhar ... kaj je to? Včasih smo morali moški iti v naravo in uloviti žival za preživetje. Zdaj, ko tega ni več, pa si izmišljujemo razne funkcije in si s tem ustvarjamo hierarhijo. In zdaj hočejo ženske pasti v isti model, ki je že tako v slepi ulici. Pri tem pa pozabljamo drug na drugega med spoli, pozabljamo na medsebojni stik. Pri tej silni odprtosti družbe, v kateri lahko vsak reče, kar hoče, ko lahko vsak pride do vsakega podatka, kadar hoče, smo po drugi strani najbolj nadzorovani v zgodovini človeštva. Še ko je bila cerkvena inkvizicija, ni bilo takšnega nadzora, kot je danes. Pa kljub temu govorimo, kako je družba svobodna. Ni svobodne družbe.  

Kaj iščeš pri ženski?
Pri ženski najprej iščem naboj, ki se izraža kot radovednost, kot želja po razvoju same sebe, ženska pa mora imeti v sebi tudi žensko karakteristiko: skrbnost in pozornost. Ta dva elementa sta bistvena. Moški pa mora dajati ženski stabilnost, sigurnost in mora znati biti odločen.

Si romantičen?
Ne vem, verjetno sem. Zame je romantičnost, če želiš življenje doživljati intenzivno. Če si »politično korekten«, če si »ziheraš«, potem ne moreš biti romantik. Vse, kar bi moški moral narediti, se mi zdi, da jaz naredim. Sem pa včasih razočaran, da se zdi nekaterim puncam ponižujoče, če bi kdaj morale narediti kaj, kar je bilo skozi zgodovino človeštva povsem normalno. Zdi se mi, da je moderni feminizem kastriral moškega in zaradi tega so tudi ženske nesrečne. Ker ne moreš Darwina prelisičiti v 50 letih.

Bruno Sedevčič
Plestenjak je za novo skladbo posnel tudi videospot, ob tem pa ga je povsem prevzela kobila Aci pasme frizijec.

Se ti je kdaj zgodilo, da ti ni uspelo osvojiti kakšnega dekleta? 
Oh, kolikokrat sem bil tudi neuspešen ... Pa saj to je normalno. Moški morajo znati sprejeti zavrnitev. Najhujši so moški, ki so potem užaljeni ali pa hudobni – to je najhujše. A to samo pomeni, da so nedorasli, zakompleksani. To je tudi nespoštljivo do ženske – zakaj bi ji pa moral biti všeč? Kje to piše?  

S čim se te da sicer najhitreje osvojiti?
Z ognjevitostjo, žarom, s sokom v vsakem trenutku, ki ga ženska izvaja z gibi ali z intelektom. 

Kdaj pa te najbolj odbija?
V trenutku, ko ima neko moško karakteristiko – bodisi z gibom bodisi z razmišljanjem.

Revija Zvezde
Glasbenik se po dobrem letu odsotnosti z odrov, v katerem je ustvarjal nov album Za vedno, ki bo v kratkem ugledal luč sveta, znova vrača na sceno.